Veelzijdigheid, vaart en koortsachtige ritmes

cd van de week Santogold: idem Munich ****

cdvan de week

Santogold: idem

Munich ****

Santogold is het pseudoniem van de Amerikaanse Santi White. White heeft een verleden als zangeres van punkband Stiffed, en maakt nu haar solodebuut. Die cd valt op door het energieke livegeluid en de bizarre instrumentaties. Het debuut kreeg veel bijval, en Santogold ging op tournee met grootheden als Björk en M.I.A., en zong een nummer op de cd Versions van Mark Ronson – met als keerzijde dat Santogold onlangs optredens moest afzeggen wegens oververmoeidheid.

Toch zijn vaart en koortsachtige ritmes haar handelsmerk, zoals is te horen in liedjes als Unstoppable, Say Aha en L.E.S. Artistes.

Al schreef ze met I’m A Lady een rechttoe-rechtaanballade, Santogold past toch in een school van hedendaagse vrouwelijke muzikanten als Björk, M.I.A. en Karen O, die de gevestigde esthetische normen aan hun laars lappen. In hun muziek kiezen ze een afwijkend perspectief. Bij Santogold hebben de meeste nummers kop en staart, maar ze ontlenen hun charme aan de tegendraadse zanglijnen en dwarse ritmiek. Als een octopus houdt Santogold bovendien haar tentakels in stijlen als reggae, new wave en hiphop geslagen. Die veelzijdigheid is een extra bonus.

Santogold treedt op: 2/7 Paradiso, AmsterdamDeze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl

    • Hester Carvalho