Veel bedrijven niet voorbereid op starters

Rotterdam. In Nederland treft ruim eenderde van de bedrijven geen voorbereidingen voor starters. Dit blijkt uit een onderzoek van financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps onder 3.708 internationale HR en Finance Managers. De bedrijven bieden geen trainingsprogramma of introductiedag. Ook mentoren of persoonlijke coaches worden slechts in 20 procent van de gevallen gebruikt om starters op weg te helpen. In België wordt aan 45 procent niets geboden, in Duitsland moet bijna de helft het zonder trainingsprogramma doen en in Frankrijk 55 procent. Gevraagd naar de vaardigheden die financiële starters moeten bezitten zegt 44 procent van de Nederlandse werkgevers, naast de technische vaardigheden vooral waarde te hechten aan de communicatieve kwaliteiten. Wereldwijd is het aanpassingsvermogen aan het nieuwe bedrijf het belangrijkst. De belangrijkste fouten die starters volgens hun leidinggevenden in de eerste drie maanden maken zijn vooral een gebrek aan pro-activiteit en het onvoldoende vragen om hulp.