Van oude diplomaten...

Gepruttel van vooral gepensioneerden. Voor het overige wilde hij er weinig woorden aan vuil maken. Aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren in de Eerste Kamer over het gemor van veelal gewezen ambassadeurs. Het begon enkele weken geleden met een stuk in HP/De Tijd waarin ambassadeurs hun ongenoegen lieten blijken over het diplomatenvak van tegenwoordig. Hun kritiek: het managementdenken vanuit Den Haag heeft de overhand gekregen ten koste van de bewegingsvrijheid van diplomaten.

Verhagen neemt de kritiek „niet al te serieus”: „Ja, de politiek is ook niet meer wat zij veertig jaar geleden was en moderne diplomatie is dus ook wat anders”, zei hij. Of dat jammer is? „Een beetje, als het gaat om het verlies van stijl en kleur.” Maar voor het overige: „De wereld is zakelijker geworden en het is goed dat dit ook is doorgedrongen in de diplomatie. Diplomatie kost geld, belastinggeld, en dat moet correct worden verantwoord.”