Uitkering voor zwangere zelfstandigen

Rotterdam. Vanaf vandaag krijgen zwangere zelfstandigen zonder personeel of meewerkende partner (zzp) een uitkering van minimaal zestien weken. Daar heeft de Eerste Kamer vorige week mee ingestemd. Deze uitkering is afhankelijk van het inkomen het jaar ervoor en bedraagt maximaal het bruto minimumloon. Zelfstandigen betalen voor deze uitkering geen premie. De regeling vermindert de financiële noodzaak voor zelfstandige vrouwen om tijdens de zwangerschap te lang door te werken. Naar verwachting maken er jaarlijks zo`n vijfduizend zzp`ers gebruik van. In 2004 kwam de toenmalige zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen automatisch te vervallen, toen de WAZ werd afgeschaft. Vakcentrale FNV vierde het ingaan van de regeling met een wandelwagen voor de eerste baby die vannacht werd geboren. Voor de volgende honderd baby`s liggen rompertjes klaar.