Twee homoparen in Griekenland gehuwd

Athene. Burgemeester Tasos Alivéris van het afgelegen Griekse eilandje Tylos (bij Rhodos) heeft gisteren twee homohuwelijken voltrokken. Hij deed dat ondanks de waarschuwing van de openbaar aanklager van het Hooggerechtshof dat hij daarvoor vervolgd zal worden. De Griekse homobeweging is woedend over de vervolging. Volgens de `Gemeenschap van homoseksuelen en lesbiennes in Griekenland` is in het Burgerlijk Wetboek inzake huwelijk slechts sprake van `personen` en niet van `man en vrouw`. Maar de openbaar aanklager wijst erop dat in het gezaghebbende Griekse woordenboek van Babiniótis bij het lemma `huwelijk` dat verschil wel wordt gemaakt. De orthodoxe kerk verzet zich vrijwel unaniem tegen in haar ogen `gezinsondermijnende` homohuwelijken.

    • F.G. van Hasselt