Televisie Voorkeur

De Franse fotograaf en cineast Yann Arthus-Bertrand maakt niet alleen prachtige natuurbeelden, hij heeft ook een boodschap: hij wil laten zien hoeveel schade de mens al aan de natuur heeft toegebracht en dat een halt toeroepen. Op België Eén begint vandaag zijn dertiendelige documentaireserie De aarde vanuit de hemel. België 1, 20.45-21.15u. Arthus-Bertrand, Yann

Actualiteiten

EenVandaag. Het kabinet wil met heffingen als de vliegtax, de slurptax en verpakkingstax niet alleen de burger milieubewuster maken, maar ook in het belastingstelsel een verschuiving doorvoeren van arbeidsbelasting naar consumptiebelasting. Inmiddels zijn er ook plannen voor een heffing op vlees, gloeilampen en reclamefolders. Niet doen, zeggen hoogleraren, want er dreigt een onoverzichtelijke wildgroei aan milieuheffingen, die het doel voorbij schiet. Verder: in de EK-canon kijkt oud-scheidsrechter Mario van der Ende terug op het EK van 1996 in Engeland, waarin hij zelf ook floot. Ned.1, 18.20-19.00u.

Netwerk. De oranjegekte begint flink om zich heen te grijpen. De gekste artikelen zijn te koop, maar zijn die wel allemaal zo veilig? En een item over de vraag hoe het verder moet met de wereld als de olie opraakt. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova & Den Haag vandaag. Gesprek met hoofdredacteur Ben Crul van Medisch Contact, die vindt dat de ChristenUnie zijn principes hoog wil houden ten koste van patiënten. Verder een reportage over fraude van bestuurders in de Thuiszorg en aandacht voor Barack Obama, die nu zeker is van zijn nominatie als kandidaat voor de Democraten in de race naar het presidentschap. Ned.2, 22.15-22.50u.

Praatprogramma

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder bespreekt in Château de Duillier in Zwitserland het komende EK met o.a. Hans Kraaij sr., Rob de Wit en Hugo Borst. Vandaag staat bondscoach Marco van Basten centraal. Ned.1, 22.05-23.00u.

Knevel & Van den Brink. In ieder geval aan tafel Rita Verdonk, die begonnen is aan een toer door Nederland om kiezers en meedenkers te winnen voor haar beweging ‘Trots op Nederland’. Sidekick vandaag: Myrthe Hilkens. Ned. 1, 23.00-23.55u.

Informatief

Uitgedokterd?! In de zesdelige serie Uitgedokterd?! volgde Ghislaine Plag patiënten die waren uitbehandeld in het reguliere medische circuit op hun zoektocht naar alternatieve of experimentele geneeswijzen. De programma’s vormden de opmaat naar een tv-debat dat vanavond wordt uitgezonden. Voor- en tegenstanders van alternatieve geneeskunde, beleidsmakers, politici, artsen gaan met elkaar in discussie over het eventuele gevaar en de effectiviteit van de behandelingen. Tijdens het debat worden de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de mening van Nederlanders over alternatieve geneeskunde. Ned. 2, 20.50-21.30u.

Visions of the future. Derde aflevering van een Britse wetenschappelijke serie waarin fysicus en futuroloog Michio Kaku de stand van de wetenschap bespreekt. Vanavond: The quantum revolution. Deze zal volgens Kaku tal van ‘bedenksels’ uit de sciencefiction veranderen in science facts, zoals onzichtbaarheid door middel van quantumenergie, superairco’s en ruimteliften. Sommige wetenschappers voorspellen zelfs dat ieder mens deze eeuw nog zijn eigen moleculenfabriekje bij zich zal hebben. BBC 2, 0.20-1.20u.

Documentaire

Mag ik dood? Documentaire van Eveline van Dijck rond de vraag of mensen die zwaar psychisch lijden en niet meer willen leven, geholpen mogen worden hun eigen dood te kiezen. De Humanistische Omroepstichting, die de documentaire uitzendt, wil het taboe op hulp bij zelfdoding voor deze groep doorbreken. Van de gemiddeld 1.500 Nederlanders die jaarlijks door zelfdoding sterven, gaat het in zo’n 700 gevallen om mensen met psychische klachten. Vaak is er sprake van ernstig lijden zonder perspectief op verbetering. De ruimte die de euthanasiewet biedt wordt zelden benut. De film behandelt het gebrek aan hulp voor deze mensen. Aan het woord komen nabestaanden, de wetgever, een psychiater, een officier van justitie en hulpverleners die deze mensen bijstaan in hun doodswens. (Zie ook het artikel op pagina 22 hiernaast). Ned.2, 23.25-0.20u.

natuur

Mountain en Springwatch. De BBC brengt vanavond twee natuurprogramma’s achter elkaar. Eerst over het berglandschap Snowdonia in Wales, daarna over de flora en fauna in Groot-Brittannië in de lente. BBC 2, 20.00-21.00u. en 21.00-22.00u.

amusement

Ronald McDonald Surprise Show. Amusementsprogramma waarin zieke of gehandicapte kinderen de mensen die veel voor hen doen en betekenen in het zonnetje zetten. Bekende Nederlanders zoals Yvon Jaspers, Chantal Janzen en Jochem van Gelder, die betrokken zijn bij het werk van het Ronald McDonald Kinderfonds, gaan op pad om deze mensen te verrassen. Presentatie: Robert ten Brink. RTL 4, 21.25-22.55u.

Sport

Tennis Roland Garros. De hele middag rechtstreeks verslag van de tenniswedstrijden tijdens de open Franse kampioenschappen in Parijs. Met commentaar van Jan Roelfs en de oud-proftennissers Marcella Mesker en Jan Siemerink. Ned.1, 14.00-17.55u. Samenvatting 18.45-19.00u.