Spijt, schuld en boete

Foto AP Jiang Guohua, baas van de Communistische Partij in de stad Mianzhu, smeekt op zijn knieën ouders van scholieren die omkwamen tijdens de aardbeving om vergeving. Foto AP Jiang Guohua, the Communist Party secretary of Mianzhu city, kneels on the ground pleading with protesting parents, whose children were killed in a school collapse during China's recent devastating earthquake, not to complain to higher authorities, in Mianzhu in southwest China's Sichuan province Sunday, May 25, 2008. Despite Jiang's pleas, the parents of the 127 children who died in the collapse kept marching Sunday and eventually met with higher officials, who told them the government would investigate. (AP Photo) ** CHINA OUT ** verontschuldigingen Associated Press

Het lijkt een nieuw verlangen: spijt- en schuldbetuigingen van politieke leiders. In Nederland hebben we daar wat moeite mee. Het verzoek om spijt te betuigen in Suriname voor de Nederlandse bijdrage aan de bevolkingsopbouw aldaar werd genegeerd. Balkenende betreurde het leed dat is veroorzaakt door de slavernij en zei dat al eerder spijt was betuigd. Door wie en waar werd niet onthuld.

„Alleen huilebalken hebben spijt”, schreef Peter R. de Vries. Spijt betuigen lijkt een soort vernedering die we niet graag ondergaan. Balkenende was nog maar net terug uit Suriname toen de Puttense zwagers vroegen om een spijtbetuiging vanwege de arrestatie van een nieuwe verdachte. „Te vroeg”, zei Balkenende. Wij zijn zuinig met spijtbetuigingen. Andere culturen hebben er minder moeite mee en doen het bijna uitbundig. Hier zien we Jiang Guohua, hoogste partijfunctionaris in het stadje Mianzhu in Sichuan. Hij schuifelt al dagen over het asfalt om ouders van omgekomen kinderen om vergiffenis te smeken. Bij de aardbeving zijn bijna 7.000 klaslokalen verwoest en er zijn meer dan 10.000 kinderen omgekomen. In Mianzhu zijn acht scholen ingestort terwijl omringende gebouwen waaronder dat van de partij fier overeind bleven. Er blijkt op grote schaal corruptie te zijn gepleegd bij de bouw van scholen. Slecht staal en beton; tofubouw wordt het genoemd. De man heeft zichtbaar gehuild; rechts staat een vrouw die hem een foto van haar omgekomen kind voorhoudt. Hij kijkt haar niet aan; dat zou bij ons nu weer wel moeten.

    • Joop van der Pligt