‘Spanning zit bij mij ook in de taal’

Charles den Tex is nu samen met Tomas Ross de meest bekroonde thriller-schrijver van Nederland. „Een goede stijl is in dit genre een meerwaarde, geen noodzaak.”

Charles den Tex (thriller-schrijver van o.a. het boek 'Cel') Foto WFA WFA51T:UITREIKING GOUDEN STROP:AMSTERDAM;03JUN2008-Foto: prijswinnaar Charles den Tex. Uitreiking van de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het jaar, dinsdagavond in theater De Melkweg. Juryvoorzitter Ad Scheepbouwer (KPN) maakt de winnaar bekend, Karin Slaughter reikt de prijs uit en Isolde Hallensleben doet de presentatie. Genomineerd zijn: Lieneke Dijkzeul, Charles den Tex, Jac. Toes & Thomas Hoeps, Simone van der Vlugt en Simon de Waal.WFA/mj/str.Michael Jacobs WFA WFA

Het bekroonde boek Cel van Charles den Tex is geen whodunnit of politieroman, maar een inventieve avonturenroman met een plot die opvalt door een eigenzinnige schrijfstijl, een razend tempo en veel humor.

Het is na De Macht van Meneer Miller (2006) en Schijn van kans (2002) Den Tex’ derde Gouden Strop, waardoor hij nu samen met Tomas Ross de meest bekroonde thrillerschrijver van Nederland is.

De grootste stilist heeft gewonnen. Is het niet vreemd dat een literaire verdienste de doorslag geeft bij dit genre?

„Goede stijl is in dit genre een meerwaarde, geen noodzaak. Mensen met een goede stijl als Dashiell Hammett en Raymond Chandler vallen altijd op. Ik vind dat elke schrijver op zoek moet naar een eigen stijl. In ieder geval de moeite moet doen om dat te vinden.”

En wat is dan úw meerwaarde?

„De spanning komt bij mij niet alleen door de actie, maar zit ook in de taal. Daar zoek ik naar. In Angstval, mijn achtste boek, heb ik gebroken met het ‘vertelgemak’. Ik probeerde een totaal andere stijl, overdreven anders. Bij bijna elke zin heb ik mezelf geforceerd. Het resultaat is dat ik geen beperkingen meer zie in mijn genre.

Cel is het tweede boek met Michael Bellicher, komt er nog een derde?

„Mijn uitgever kwam met het serie-idee en het is me bevallen, maar ik ga echt geen zestig boeken volgens dit format schrijven. Hooguit eentje. Er moet ook nog maar bewezen worden dat mensen dit format willen. De verkoop houdt namelijk nog steeds niet over. Daarom is die Gouden Strop voor mij ook zo belangrijk.”

En uw volgende boek verschijnt?

„Op zijn vroegst over twee jaar.”

Dan kan een ander ook eens winnen, is wel charmant van u.

„Dat heb ik niet gezegd.”

    • Gert Jan de Vries