Site voor Europese politici

Een forum waar álle politici uit Brussel en de 27 EU-lidstaten met elkaar kunnen debateren. Dat is het nieuwste wapen van de Europese Commissie en het Europees Parlement in het permanente gevecht om betere wetgeving. Het project, myparl.eu, zal in oktober van start gaan en de organisatoren hopen dat zo’n 20.000 politici een profiel aanmaken op de site. Het project kost vier miljoen euro per jaar. „Ongeveer de helft gaat naar de vertaling”, zegt Mark Rogerson van myparl.eu. Alle bijdragen worden in het Engels, Duits en Frans vertaald.

Wordt dit een netwerksite waar politici met elkaar gaan socialiseren?

„Dit wordt geen myspace-achtige ontmoetingssite. Myparl.eu wordt een serieus podium voor debat. Aan de hand van de profielen zie je in één oogopslag met wie je te maken krijgt. Dat bevordert het debat.”

Het idee komt mede van europarlementariërs. Vinden ze dat ze nu minder goede wetten maken dan?

„Het kan nog beter. Parlementsleden geven aan dat ze contacten onderling en met nationale en regionale collega’s missen. Politici weten nu vaak niet hoe zaken in andere lidstaten zijn geregeld. Er is behoefte aan dialoog en debat. We hopen dat politici kennis nemen van elkaars opvattingen en visies en dat ze gemeenschappelijke standpunten ontwikkelen. Dat moet de besluitvorming ten goede kunnen komen.”

Wat belet hen dan om de telefoon te pakken, of een e-mail te versturen?

„We brengen niet de politici bij elkaar, die komen af op het debat. We willen een inhoudelijk, een technisch debat op basis van dossierkennis mogelijk maken over belangrijke onderwerpen, zoals de toekomst van Europa, klimaatverandering en interculturele dialoog.”

De site is niet bedoeld om de kloof tussen burgers en politici te dichten?

„Er bestaan talloze sites voor burgers waarop ze kunnen communiceren met politici, maar een podium alleen voor decision makers ontbreekt nu nog. In onze opzet mogen burgers reageren op de discussie, maar de bijdragen worden door politici geleverd.”

Zes maanden na de start komt er een evaluatie van de site. Wanneer zult u spreken van een succes?

„Als er een levendig debat is ontstaan tussen politici en veel burgers maar zeker ook ngo’s en journalisten raadplegen de site, dan kunnen we spreken van een goede start.”

    • Ahmet Olgun