Ryanair verlaagt prognose voor winst

Istanbul. De Ierse prijsvechter Ryanair zegt dat de hoge prijs van brandstof het bedrijf dit jaar parten zal spelen. Als de olieprijs, die de afgelopen maanden scherp is gestegen, rond de 130 dollar per vat blijft liggen zal Ryanair dit jaar hooguit quitte spelen, zo waarschuwde bestuursvoorzitter Michael O`Leary gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers in Dublin. Eerder rekenden de Ieren voor dit jaar nog op een winst tussen de 235 miljoen en 500 miljoen euro. Ryanair is al jaren een van de best lopende maatschappijen met een hoge winstmarge. Ook over het gebroken boekjaar 2007/2008 - met een veel lagere olieprijs - was het resultaat goed. De nettowinst steeg met 20 procent tot 480,9 miljoen euro, hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet steeg met 21 procent naar 2,71 miljard euro. Ryanair en andere prijsvechters zijn geen lid van de overkoepelende organisatie van luchtvaartmaatschappijen, IATA. De slechte vooruitzichten voor Ryanair bevestigen de analyse van IATA; prijsvechters zullen het moeilijk krijgen.