Registratie nodig voor reis VS

Nederlanders en andere West-Europeanen die zonder visum naar de Verenigde Staten reizen moeten zich vanaf volgend jaar minstens drie dagen voor hun aankomst in de VS online aanmelden. De nieuwe regels, die gisteren werden aangekondigd door de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff, zijn bedoeld om potentiële terroristen te kunnen herkennen voordat zij een bedreiging kunnen vormen voor de VS.

De online aanmeldingsplicht geldt voor burgers uit 27 landen die door Washington zijn vrijgesteld van inreisvisa. Behalve Nederland en 21 andere West-Europese landen zijn dat onder andere Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. Reizigers moeten vanaf 12 januari volgend jaar op een Amerikaanse website hun persoonsgegevens en reisplannen invoeren. Nu nog moet dit soort informatie worden ingevuld op douaneformulieren, die onder meer op vluchten naar de VS worden uitgedeeld.

„Het van tevoren verkrijgen van dit soort informatie stelt ons personeel in staat al te bepalen of reizigers zonder visum een bedreiging voordat zij een vliegtuig binnenstappen of aankomen op onze kust”, aldus Chertoff gisteren. De online aanmelding blijft twee jaar geldig.

De Nederlandse europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vraagt zich af of de maatregel niet bedoeld is om structureel meer mensen de toegang tot het land te kunnen ontzeggen. „Wat gebeurt er precies als je na je aanmelding wordt afgewezen? Is dit niet een verkapte manier om een toch een soort van visumplicht in te voeren?”