Powers that be, opgepast

wsj_ap.jpgHelaas, het gesprek met Timothy Geithner over de redding van Bear Stearns bleek off the record. Hier wel een serie artikelen van de Wall Street Journal over deze zaak. Bij de Fed vonden ze die in ieder geval goed.

In plaats daarvan iets over een bezoek aan een hotshot in de Amerikaanse journalistiek: Paul Steiger, tot eind vorig jaar hoofdredacteur van de Wall Street Journal. Omdat zijn vrouw hem ,,zou vermoorden als hij na zijn pensionering te veel thuis zou rondhangen”, begon hij in januari een nieuw project: ProPublica, een non-profit organisatie voor onderzoeksjournalistiek die het de powers that be zo moeilijk mogelijk gaat maken.

Het gebouw om de hoek van Wall Street is nog vrij leeg, maar over een paar weken zitten er 25 journalisten, zei Steiger. Die gaan onderzoeksartikelen schrijven die ze weggeven aan kranten en televisieprogramma’s om exclusief te publiceren. Gratis, want ProPublica krijgt 10 miljoen dollar per jaar van de Sandlers, een Amerikaans weldoenersechtpaar dat met goede journalistiek de wereld hoopt te verbeteren. Op de inhoud van de verslaggeving hebben zij geen invloed.

Het project is gedurfd en nieuw en komt op een moment dat onderzoeksjournalistiek voor veel gewone media te duur wordt. Ondanks dat ProPublica nog geen artikel heeft geproduceerd, willen journalisten er dolgraag werken, volgens Steiger. Hij schepte op dat hij 1.200 cv’s had binnengekregen. ,,Ik had al onze plekken kunnen opvullen met een Pulitzerprijswinnaar.”

Het is afwachten hoeveel baanbrekend journalistiek werk ProPublica gaat opleveren, dat ziet Steiger zelf ook. Zo voorziet hij, met al zijn ervaring met lastige journalisten, dat kranten kunnen aarzelen om een ProPublica-artikel te plaatsen, uit angst om hun sterverslaggevers die over hetzelfde onderwerp schrijven voor het hoofd te stoten.

Mijn collega uit Caracas was in ieder geval sceptisch; vrije pers is in Venezuela toch éven wat anders dan bij ons. ,,Tien miljoen dollar per jaar om te schrijven wat je wilt, zonder inmenging van de donateur? Daar geloof ik niks van. Het klinkt té perfect.”

    • Elske Schouten