Pieper stopt met Opinio

Het neoconservatieve Opinio is gisteren opgeheven door uitgever Roel Pieper.

Ook andere opiniebladen als HP/De Tijd en Vrij Nederland staan onder druk.

Opinio houdt met onmiddellijke ingang op te bestaan. Ondernemer Roel Pieper stopt met de financiering van het opinieweekblad, waarvan hij ook uitgever is.

Dat bevestigt zijn woordvoerder Perlita Fränkel. „Het bestuur en de aandeelhouders geloven niet in de economische toekomst van het blad”, zegt zij. „Zij hebben unaniem besloten om te stoppen.”

Het personeel van het het blad dat op 18 januari 2007 werd opgericht is maandagmiddag ingelicht. Het faillissement wordt aangevraagd.

De zakenman Pieper was tot 1999 lid van de raad van bestuur van Philips. Sindsdien opereerde hij als ondernemer en financier. Met Opinio had hij ook plannen voor radio en tv.

De verspreide oplage is blijven steken op een aantal van 5.000. Om winst te maken had die oplage minstens moeten verdubbelen. Het blad had drie mensen in dienst, voor wie ontslag wordt aangevraagd. Voor het grootste deel werd het blad gevuld door freelancers. Een van hen, hoogleraar rechtsfilosofie A. Kinneging, hoopt op een andere financier die een doorstart wil maken. „Opinio is een blad dat de eenvormigheid in het Nederlandse medialandschap doorbreekt. De opiniepagina’s van kwaliteitskranten lijken erg op elkaar. Opinio biedt iets anders op een hoog niveau”, zegt hij.

Hoofdredacteur en oprichter Jaffe Vink was gisteren niet voor commentaar bereikbaar. Voordat Vink het op roze papier gedrukt blad in tabloidformaat oprichtte, was hij achttien jaar lang chef van de bijlage Letter & Geest van dagblad Trouw. Hij vertrok omdat de hoofdredactie zich niet kon vinden in de conservatieve koers die Vink uitzette.

Er zijn meer problemen bij de Nederlandse opiniebladen. Redactie en hoofdredactie van HP/De Tijd onderhandelen met uitgever Audax over het voornemen terug te gaan naar een tweewekelijkse frequentie in combinatie met een actuele online-editie. Er is ook een alternatief plan om de huidige wekelijkse frequentie te handhaven met een minimale redactiebezetting. Hoofdredactie en redactieraad zijn tegen tweewekelijks verschijnen. Vandaag wordt een reactie verwacht van de uitgever.

Emile Fallaux (63), hoofdredacteur van Vrij Nederland, maakte deze week bekend binnen een jaar met pensioen te gaan. Zijn contract loopt in maart 2009 af, maar het opinieblad heeft besloten om nu al op zoek te gaan naar een opvolger. Volgens Fallaux ligt de oplage van Vrij Nederland momenteel redelijk stabiel op 52.000 exemplaren. „We willen altijd meer, maar de markt voor opiniebladen is momenteel niet zo makkelijk.”

Elsevier het grootst NRC 040608 / MJ / Bron: Het Oplage-Instituut