Overal, overal beestjes. In je hoofd, in je bed, in je bloed

DVD Bug Regie: William Friedkin. (Lions Gate, via import, en A-Film)€ 17,99 ****-

dvd

Bug

Regie: William Friedkin. Lions Gate, via import, en A-Film € 17,99 ****

Als een parasiet nestelt William Friedkins paranoiadrama Bug zich in je brein. De intense toneelverfilming speelt zich voornamelijk af in een ranzige motelkamer in Oklahoma waar een aan lager wal geraakte Ashley Judd in de ban raakt van een vreemdeling die overal insecten ziet. Zelfs in zijn bloed, wat hij constateert met behulp van een microscoop.

De claustrofobische ervaring wordt compleet als hij de vermeende insecteneieren onder de vulling van zijn kies wil verwijderen. Briljante zet is dat we de insecten zelf niet te zien krijgen, de krekels op de geluidsband werken voldoende paranoiaverhogend, net als het kille blauwe licht waarin een deel van de film is geschoten.

Friedkin behaalde zijn grootste successen in de Gouden Jaren Zeventig met The Exorcist en The French Connection en bewandelt in al zijn films de grens tussen waanzin en gezond verstand. Of zoals hij het zelf zegt met grote woorden op het commentaarkanaal: „Onder het masker van normaal gedrag ligt het zaad van het kwaad verborgen.”

    • Mariska Graveland