Oplossing embryo’s dichterbij

In het kabinet lijkt een oplossing nabij om uit de impasse in de embryokwestie te komen. Bronnen rond het kabinet meldden vanmorgen dat betrokken bewindslieden het eens zouden zijn over „de hoofdlijnen van een oplossing”. Details zullen komende weken worden uitgewerkt.

Vorige week werd staatssecretaris Bussemaker (VWS, PvdA) na ingrijpen van vicepremier Rouvoet (ChristenUnie) door het kabinet teruggefloten, nadat ze had bekendgemaakt embryoselectie te willen verruimen. De afgelopen dagen is er overleg geweest tussen Bussemaker, minister Klink (VWS, CDA) en Rouvoet. De coalitiepartijen zullen duidelijke afspraken maken bij welke ziekten embryoselectie is toegestaan. Dat zal ruimer zijn dan de huidige praktijk, waarbij de methode alleen wordt toegepast bij ziekten die zich bij de drager altijd zullen manifesteren, zoals de ziekte van Huntington. Hier zou de PvdA zich in kunnen vinden.

Voor de ChristenUnie is van belang dat er een glijdende schaal mee wordt voorkomen. Een betrokkene bij de ChristenUnie zegt dat een ondergrens deel zal uitmaken van „een totaalpakket”.

Het kabinet is verbolgen over uitlatingen in deze krant van J. Evers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht waar de methode wordt toegepast. Hij haalde gisteren in een opiniestuk uit naar „christenfundamentalisten”. „Dat is erg slecht gevallen. Zoiets werkt natuurlijk alleen maar averechts”, aldus een betrokkene.

    • Herman Staal
    • Antoinette Reerink