Onverstandig Amerikaans

IJs

Toen Unilever Ben & Jerry’s wilde overnemen, schreeuwden Amerikaanse ijsliefhebbers moord en brand. Niet omdat de ijsgigant het sociale karakter van het hippie-ijsmerk zou verpesten – daar waren alleen de echte fans bang voor –, maar vooral omdat dit het einde zou zijn van Amerikaans ijs, zo meldde nieuwszender CNN destijds.

Niets is minder waar gebleken. Amerikaans ijs (lees: aanzienlijk meer room dan Italiaans ijs én saus én strooisels én liefst eten uit de kartonnen bak zoals verdrietige vrouwen in de film altijd doen) bestaat nog steeds. En Amerikaans-achtig ijs is definitief doorgedrongen in het Nederlandse leven.

Dus is er in ons vriesvak ijs met koekkruimels, chocoladestukjes en karamelslingers te vinden. Dat is natuurlijk ook zelf te maken.

Cookiecrumble ijs met butterscotchsaus

4 eieren

1 vanillestokje

300 ml melk

100 gram witte basterdsuiker

300 ml slagroom

een half pak bokkepootjes (koekjes)

55 ml slagroom

55 gram boter

55 gram bruine basterdsuiker

1 eetlepel honing

Scheid de eieren: alleen de dooiers worden gebruikt (kijk voor tips over wat je met het eiwit kunt doen op nrcnext.nl/koken). Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes er met een mesje uit. Breng de melk samen met de zaadjes en het stokje tegen de kook aan. Vis dan het stokje uit de melk en laat de melk 20 minuten op zeer laag vuur doorsudderen.

Doe ondertussen de dooiers en de suiker in een kom en klop tot een romige crème. Schenk, al kloppend, de melk bij de crème, en schenk het terug in de pan. Zet de pan terug op het zeer lage vuur en blijf roeren met een houten lepel. Schenk wanneer het mengsel is gebonden het onmiddellijk over in een kom, en laat het geheel afkoelen.

Klop ondertussen de slagroom stijf en voeg deze, als het andere mengsel echt helemaal koud is, toe. Maak er daarna ijs van volgens de instructies van je machine.

(Of smokkel, en sla bovenstaande over, koop goed biologisch roomijs en volg het recept vanaf hier)

Houd enkele bokkepootjes apart ter decoratie. Sla de rest van de koekjes kapot, maar niet te fijn. Voeg ze, in de laatste fase van het ijs maken, toe aan het ijs.

Voor de saus: smelt in een pannetje met dikke bodem de boter en voeg al roerende de basterdsuiker toe. Blijf drie à vijf minuten roeren, draai het vuur op zijn laagste stand en voeg dan, langzaam, de slagroom toe. Klop het geheel met een garde, draai het vuur hoger en blijf tien minuten af en toe kloppen. Doe de saus in een kom en laat afkoelen. Voeg naar smaak een drupje citroen en een snufje zout toe.

Giet de warme saus over het ijs en garneer met de laatste bokkepootjes.

Janneke Vreugdenhil is ziek

Welk ijs maak jij? Deel je recepten op nrcnext.nl/koken

    • Titia Ketelaar