Obama eist winst op in race Democraten

Barack Obama tijdens zijn overwinningstoespraak in St. Paul, Minnesota, waar hij de Democratische nominatie opeiste. Foto Reuters US Democratic presidential candidate Senator Barack Obama (D-IL) acknowledges supporters at his South Dakota and Montana presidential primary election night rally at the Xcel Energy Center in St. Paul, Minnesota, June 3, 2008. REUTERS/Jeff Haynes (UNITED STATES) US PRESIDENTIAL ELECTION CAMPAIGN 2008 (USA) REUTERS

Op de allerlaatste dag van de Democratische voorverkiezingen heeft Barack Obama vannacht genoeg gedelegeerden binnengehaald om als eerste zwarte Amerikaan in de geschiedenis het presidentskandidaatschap van een grote partij te kunnen opeisen. Zijn rivaal Hillary Clinton wilde haar verlies nog niet erkennen.

Gisteren schaarden zich tientallen supergedelegeerden (prominente partijleden) achter Barack Obama – onder wie ex-president Jimmy Carter. Samen met het aantal gewone gedelegeerden dat hij veroverde bij de laatste voorverkiezingen in Montana (waar hij won) en South Dakota (waar Clinton won) heeft de 46-jarige senator uit Illinois zich nu verzekerd van de steun van de benodigde 2.118 gedelegeerden.

Obama eiste de nominatie ’s avonds op in St. Paul, de stad in Minnesota waar de Republikeinse partij in september haar conventie houdt. „Vanavond markeren we het einde van een historische tocht met het begin van een nieuwe – een reis die ons zal leiden naar een nieuwe en betere dag voor Amerika”, aldus Obama.

Clinton gaf een toespraak in haar thuisstaat New York. Hierin maakte ze Obama complimenten, maar ze zei niet dat ze de strijd staakte. „Het is een lange campagne geweest en vanavond neem ik nog geen beslissing.” Ze gaat „de komende dagen aanhangers en partijleiders consulteren hoe ik verder ga in het belang van ons land en onze partij.” Gespeculeerd wordt dat ze Obama onder druk wil zetten om haar het vicepresidentskandidaatschap aan te bieden.

Clinton zei gisteren dat ze wil „dat de 18 miljoen Amerikanen die op mij gestemd hebben, gehoord worden”. Tijdens de voorverkiezingen wist zij meer ouderen, laagopgeleide blanken, latino’s en vrouwen aan zich te binden dan Obama.

Voordat Obama feest ging vieren, deed de Republikeinse kandidaat McCain alvast een poging die Clinton-stemmers voor zich te winnen. „De media hebben vaak over het hoofd gezien hoe gepassioneerd ze sprak over de zorgen en dromen van miljoenen Amerikanen. Ze verdient veel meer waardering dan ze soms heeft gekregen.”

John McCain distantieerde zich verder van president Bush en trok de centrale boodschap van Obama’s campagne (‘verandering’) in twijfel door te stellen dat bij deze verkiezingen „de keuze is tussen goede verandering en slechte verandering”. Obama reageerde in zijn toespraak direct. „Iemand die vorig jaar in de Senaat in 95 procent van de gevallen met president Bush mee stemde, staat niet echt voor verandering.” (AP)

Terug- en vooruitblik: pagina 5

Commentaar: pagina 7