Minister adviseert: twee sloten op fiets

Iedere minuut wordt er in Nederland een fiets gestolen. Om precies te zijn: 1,3 fiets. Of, zoals minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) het zegt: een fiets en een zadel.

Als het aan Ter Horst ligt, is dat binnenkort verleden tijd. De minister gaf vandaag in Utrecht het startsein voor een landelijke actie tegen fietsendiefstal. Ze ondertekende een overeenkomst met fietsfabrikanten, Fietsersbond, ANWB, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, verzekeraars en enkele andere organisaties. Met het ‘Plan van Aanpak Fietsdiefstal 2008-2010’ willen de partijen gezamenlijk de strijd aanbinden met dit typisch Nederlandse verschijnsel.

Ieder jaar worden er in Nederland ongeveer 700.000 fietsen gestolen. Slechts 100.000 eigenaren doen hiervan aangifte. Er worden wekelijks 1.000 fietsen teruggevonden zonder dat de eigenaars zich melden.

Een belangrijk wapen in de strijd tegen fietsendiefstal is registratie. De politie heeft aan het begin van dit jaar een landelijk fietsendiefstalregister geïntroduceerd waarin alle aangiftes vanaf januari 2008 komen te staan. Alle politiekorpsen zijn op dit register aangesloten. Het bevat inmiddels 25.000 fietsen. Ook krijgen alle nieuwe fietsen tegenwoordig een chip in het frame, waarmee gestolen fietsen opgespoord kunnen worden. De NS breidt het aantal bewaakte en onbewaakte fietsstallingen uit.

Minister Ter Horst noemde de rol van de fietsbezitter ‘cruciaal’. De boodschap die fietsers in de campagne meekrijgen is simpel: noteer en bewaar het framenummer van je fiets, doe aangifte bij diefstal en koop geen gestolen fiets. Ook preventie loont. Minimaal twee sloten, is de aanbeveling. Fietsen die met een enkel slot worden weggezet, vormen een gemakkelijke prooi voor dieven. Om dit laatste te demonstreren, introduceerde de Fietsersbond vandaag de cursus ‘hoe steel ik een fiets’.

Ter Horst heeft niet de illusie dat fietsendiefstal helemaal verdwijnt. Haar doelstelling is om de 700.000 diefstallen per jaar in 2010 te hebben teruggebracht naar 600.000.