Mel Ferrer, 90 jaar, overleden

De Amerikaanse acteur, regisseur en producent Mel Ferrer is gisteren op negentigjarige leeftijd overleden. Als zoon van een Cubaanse chirurg en moeder uit de New Yorkse jet set begon Ferrer in 1938 als musicaldanser op Broadway. Twee jaar later maakte hij zijn debuut als acteur. Een polioaanval doorkruiste zijn beginnende filmcarrière. Hij ging bij de radio werken en produceerde populaire shows voor NBC. Toch ging Ferrer terug naar de film. In 1945 debuteerde hij als regisseur met The Girl of the Limberlost. Hij assisteerde John Ford bij The Fugitive (1947). Het grote publiek leerde Ferrer kennen als acteur en als echtgenoot van filmster Audrey Hepburn, zijn derde vrouw. Zij maakten in de veertien jaar dat ze getrouwd waren, drie films samen. Als acteur in War And Peace (1956), Green Mansions (1959) en als producent van Wait Until Dark (1967) die Hepburn haar vijfde Oscarnominatie opleverde.

Tot zijn bekendste filmrollen behoren die van de vileine markies de Mayne in het historische drama Scaramouche (1952), als gehandicapte poppenspeler in de musical Lili (1953) en prins Andrei Bolkonsky in Oorlog en Vrede. Ondanks de meer dan honderd films die Ferrer maakte, bereikte hij nooit de echte sterrenstatus in Hollywood. In de jaren zeventig en tachtig speelde hij vooral bijrollen in bekende televisieseries als Baretta, Hawaii Five-O, Dallas en Murder She Wrote. Tussen 1981 en 1984 speelde hij een malafide advocaat in de soapserie Falcon Crest.

Met zijn vierde vrouw leefde Ferrer de laatste decennia in Zwitserland. Hij stierf in zijn slaap in Santa Barbara.