Marcheren met strandstoelen

Foto Maurice Boyer Opnames voor de film De Vliegenierster van Kabek van Ineke Smits op het strand van Texel bij de vuurtoren Foto NRC H'blad Maurice Boyer 080603 Boyer, Maurice

Op het strand van Texel zijn momenteel opnamen aan de gang voor de film De Vliegenierster van Kazbek van regisseur Ineke Smits. Het scenario van Arthur Japin is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van het bataljon Georgiërs dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op het eiland was gelegerd.

Aan het eind van de oorlog was het Duitse leger gedwongen om ook ‘niet geheel volwaardige’ troepen in te zetten. Hiertoe behoorde ook het infanteriebataljon Georgiërs dat in februari 1945 een soortgelijk onderdeel uit Kaukasië kwam aflossen. De militairen waren krijgsgevangenen van het oostelijk front.

De Vliegenierster van Kazbek is een muzikale film over het meisje Marie (een rol van Madelief Blanken), die vrij wil zijn, maar gevangen zit in het benauwde leven op Texel. Met liederen uit de oude Georgische cultuur communiceert ze met de Georgische soldaten.

„Ineke Smits gebruikt veel beeldtaal, haar films zijn vaak absurdistisch tot tragikomisch”, zegt NRC-filmrecensent Dana Linssen, die op de set aanwezig is. „Ze gebruikt haar fantasie om uit de realiteit van vandaag te ontsnappen. Zo laat Smits de Georgische soldaten met strandstoelen en schepjes marcheren om op een absurde manier de routine van de dag uit te beelden.”

De Vliegenierster van Kazbek moet klaar zijn voor het filmfestival van Cannes in 2009.