Lehman voedt somberheid bij banken

De vloer lijkt opnieuw in beweging te zijn gekomen in de bankensector. Zakenbank Lehman Brothers overweegt een aandelenuitgifte van 4 miljard dollar, de eerste sinds de beursgang van 1994, aldus zakenkrant The Wall Street Journal. De stap komt nadat de niet uit aandelen bestaande kapitaaluitbreiding van 4 miljard dollar in april een einde moest maken aan de sluimerende twijfels over de firma.

Toen sloot de ervaren topman Richard Fuld Jr. van Lehman zich aan bij andere titanen van Wall Street, die voorspelden dat de ergste beroering op de financiële markten inmiddels achter de rug was. Dat optimisme is prematuur gebleken.

Net als zijn branchegenoten merkt Lehman dat het moeilijker is dan verwacht om zich door de kredietcrisis te slaan. Beschermingsconstructies werken niet naar behoren, onverkoopbare leningen wegen zwaar op de balans en nieuwe winstgevende activiteiten laten op zich wachten.

Als Lehman zijn voornemen doorzet, zou de firma zich voegen in een nieuwe golf van somberheid. De Britse hypotheekbank Bradford & Bingley werd maandag gedwongen zijn eerdere opgewekte toon te laten varen. Geen wonder – op dezelfde dag bracht de Bank of England het nieuws naar buiten dat de Britse hypotheekgoedkeuringen in april een nieuw dieptepunt hadden bereikt.

Een paar uur later kwamen er nog meer teleurstellende berichten uit de VS, waar Wachovia zijn topman naar huis had gestuurd en kredietbureau Standard & Poor’s de kredietwaarderingen van Lehman, Merrill Lynch en Morgan Stanley neerwaarts had bijgesteld.

De koersen van bankaandelen hadden zojuist wereldwijd een stijging van 18 procent laten zien, nadat ze in maart bijna op een vijfjarig laagterecord waren gestuit. Maar nu zijn ze weer gekelderd, met 10 procent sinds de recente opleving. Bankiers willen de markten wellicht sussen met de verzekering dat ze vaste grond onder de voeten hebben. Maar beleggers moeten behoedzaam zijn. De vloer zou wel eens een flink eind lager kunnen liggen.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb