KRO en VPRO ruziën over variant ‘Zomergasten’

De VPRO is boos op de KRO. De katholieke omroep gaat deze zomer een nieuwe serie uitzenden die volgens de VPRO te veel lijkt op het tv-programma Zomergasten. dat dit seizoen wordt gepresenteerd door NRC-redacteur Bas Heijne.

Het KRO-programma heet Wat keek... en is een serie over de favoriete tv-fragmenten van de gezichten van Nederland 3. In elke aflevering van 25 minuten becommentariëren steeds wisselende presentatoren onder wie Filemon Wesselink, Jort Kelder, Floortje Dessing, Jeroen van Koningsbrugge en Arie Boomsma, hun favoriete televisiemomenten. Tot slot mag de kijker zelf in een avondvullende uitzending, getiteld Wat keek de kijker, zijn tv-avond samenstellen aan de hand van titels van de afgelopen dertig jaar die op internet staan. In deze afsluitende uitzending is onder andere de top-10 te zien met commentaar van een kijker en van degene die in het gekozen fragment te zien is.

Juist die laatste uitzending is de VPRO in het verkeerde keelgat geschoten. In de honderdste uitzending van Zomergasten, vorig jaar door Paul de Leeuw gepresenteerd, ging het namelijk ook om de keuze van de kijker, in een drieënhalf uur durend programma.

„Wij zijn op z’n zachtst gezegd behoorlijk geïrriteerd”, zegt Frank Wiering, directeur televisie van de VPRO. Hij stelt dat de zomerprogrammering op Nederland 3 is bedoeld voor het uittesten van nieuwe programma’s en niet voor het uitzenden van kopieën. Volgens Wiering is het niet de eerste keer dat de KRO een programma-idee van de VPRO ‘overneemt’. „Het concept van Puberruil zonden wij ook eerst uit in onze jeugdprogrammering.”

De KRO vindt dat Wat keek... niet te vergelijken is met Zomergasten, omdat beide programma’s vanuit een verschillende optiek gemaakt zouden worden. „Bij de VPRO laat één gast aan de hand van tv-fragmenten een visie zien op de maatschappij en probeert een hoofdgast en een presentator dat diepzinnig te duiden. Bij ons laten presentatoren in een programma van 25 minuten hun eigen favoriete fragmenten zien en becommentariëren dat. Het avondvullende programma is bovendien gebaseerd op een verkiezing onder de kijkers”, zegt Anthon Fasel, hoofd Informatief bij de KRO.

Lennart van der Meulen, zendercoördinator van Nederland 2, wil echter dat de KRO nog gaat sleutelen aan het concept van de afrondende slotuitzending. „Die lijkt nu te veel op Het TV-moment van het jaar van de VARA: ook een verkiezing onder kijker via internet.”

Zomergasten begint 27 juli, Wat keek een dag later.

    • Mirjam Keunen