Karzai moet donorgeld beter besteden

De Afghaanse regering van president Hamid Karzai moet harder optreden tegen corruptie en meer doen voor de bestrijding van armoede onder de Afghanen. Dat heeft de Wereldbank gisteren gezegd. Ook moet Karzai de inning van belasting verbeteren.

Afghanistan is sinds de val van het Talibaanregime in 2001 voor 90 procent van zijn inkomsten afhankelijk van internationale hulp. Volgende week zal Karzai tijdens een donorconferentie in Parijs vijftig miljard dollar voor de wederopbouw in de komende vijf jaar vragen.

Volgens Alastair McKechnie, bij de Wereldbank directeur voor conflictgebieden, is de effectiviteit van hulp aan Afghanistan een „groot probleem”. Er is „weinig vooruitgang” gemaakt in de strijd tegen corruptie. De Wereldbank heeft Afghanistan sinds 2002 1,66 miljard dollar toegezegd.

Algemeen directeur Ngozi Okonjo-Iweala zei gisteren dat Afghanen de leiding moeten nemen bij de wederopbouw. „Alleen Afghanen kunnen Afghanistan ontwikkelen. Ze moeten de uitdaging aangaan en de problemen bij het opbouwen van instituties, het bestrijden van corruptie en het verbeteren van diensten voor gewone burgers overwinnen.” Volgens haar is een „agressieve aanval” op corruptie noodzakelijk.

De onlangs aangetreden gezant van de Verenigde Naties voor Afghanistan, Kai Eide, zei maandag dat de internationale gemeenschap de Afghaanse overheid beter moet vertrouwen en een grotere rol in de hulpverlening moet geven. Geschat wordt dat tweederde van de donaties niet wordt overgemaakt aan de Afghaanse regering, uit angst dat die zullen verdwijnen in de zakken van corrupte ambtenaren. In plaats daarvan wordt het geld rechtstreeks aan hulporganisaties gegeven. Dat houdt de Afghaanse staat zwak en maakt toezicht op de besteding van het geld moeilijk, vindt de Noorse Eide. Te vaak denken buitenlanders dat ze „de hearts and minds van de Afghanen moeten winnen”, terwijl dat de taak van de overheid is. „Je komt nergens als je de Afghanen niet meer vertrouwt. Het is hun samenleving.”

Eide vindt dat de conferentie in Parijs „niet beoordeeld moet worden op het bedrag dat wordt toegezegd”, maar dat de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap hun „partnerschap moeten uitbreiden en verbeteren”. In Parijs zal vooral worden gesproken over verbetering van het rechtssysteem en de politie en ontwikkeling van de landbouw en de economie. (Reuters, BBC)