Joaquín Sabina

De Spaanse zanger en dichter Joaquín Sabina is een man van grote woorden en grote gebaren. Hij heeft de roerige geschiedenis van naoorlogs Spanje op grootse wijze beschreven en bezongen, hij heeft groots en meeslepend geleefd en na een hersenbloeding is hij nog altijd een fascinerende aanwezigheid op het podium die toeschouwers in de ban houdt. Ramon Gieling, de Nederlandse filmer met het Spaanse hart, heeft van Sabina een portret gemaakt volgens het stramien dat hij toepaste op Johan Cruijff in En un momento dado: hij introduceert veel mensen als getuigen van Sabina en zijn verleden. Hij zet ze pontificaal voor de camera, plaatst ze in een decor dat de herinnering aan Sabina`s huis oproept - ooit `het centrum van de wereld`, zoals Gieling, ook niet bang voor grote gebaren, meldt. Joaquín Sabina, 19 dagen en 500 nachten is in hoge mate gestileerd. Gieling heeft duidelijk alles onder controle willen houden en laat zich, bijna als Ivo Niehe, door geen enkele uitspraak van zijn gesprekspartners verrassen. Maar meeslepend blijft het, als Sabina`s geliefde stierenvechten.

Joaquín Sabina - 19 dagen en 500 nachten. Regie: Ramón Gieling. In: zeven bioscopen.

    • Bas Blokker