‘Jaah... Dat is onorthodox’

‘Weet u waarom mensen denken dat er zoveel wegen in Nederland zijn? Omdat ze met zo’n wegenkaart voor hun neus zitten! Daar staan de wegen heel dik op. Maar als je uit het vliegtuig kijkt, zie je ze amper. Wegen zijn háártjes.’

Aldus Rita Verdonk. Het is een van de vele onverwachte wijsheden die ik opdoe bij de Trots op Nederland-avond in Hotel De Zandhorst in Heerhugowaard.

De zaal is voor driekwart gevuld, voornamelijk met oudere Noord-Hollanders. Er is ook een tienermeisje met een passie voor Rita. Ze zal later op de avond het woord vragen en roepen dat haar klasgenootjes niets van politiek weten: ‘Maar hún moeten beslissen over hún toekomst!’ Rita zal beloven het meisje morgen te bellen.

Dat doet Rita bij meer mensen in het publiek: ‘Weet u wat, ik bel u er morgen even over op.’ Rita is namelijk erg van de mensen. Ze wil dat de mensen het gehele programma van Trots op Nederland gaan schrijven. Op haar website heeft ze wiki’s gemaakt: documenten waaraan iedereen mag meeschrijven. ‘Zo’n wiki gaat bijvoorbeeld over de files, en daar werken allerlei mensen aan. Jaah... Dat is onorthodox.’

Het is natuurlijk niet zo dat iedereen zomaar aan de rol mag gaan met Trots op Nederland. ‘Laatst had iemand Trots op Lutjebroek opgericht. Maar dat is niet de bedoeling. Trots op Nederland, afdeling Lutjebroek. Dat mag. Maar níét Trots op Lutjebroek.’

Ook als Rita straks aan de macht is, mag iedereen meedoen. Als Rita bijvoorbeeld over een motie moet stemmen in de Tweede Kamer, mogen mensen op internet stemmen over wat Rita moet doen. Een wonderlijk idee, vindt een jongen, want dan zou iedereen – ook alle SP-leden, bijvoorbeeld – Rita’s stem via de internetpolls kunnen beïnvloeden. ‘Ja,’ zegt Rita. ‘Dat is nog wel een probleem. Daar werken we aan.’

Het publiek begint ongedurig te worden. Of de TON wel een programma heeft, wil een man weten. Nou, er is wel iets, vertelt Rita, maar dat is geheim, anders gaan anderen haar imiteren. Camiel Eurlings bijvoorbeeld, die heeft laatst ook ‘daadkrachtig’ gezegd terwijl zij de dag daarvoor nog ‘daadkrachtig’ had gezegd.

Of ze niet te populistisch is, vraagt iemand. ‘Daar heb ik niets tegen. Populistisch komt van populi, en dat betekent volk’, zegt Rita. ‘En ik luister graag naar het volk.’

(Rita, tip: populistisch komt van populus. Geen dank. Je hoeft me niet op te bellen.)

    • Aaf Brandt Corstius