Heel de pophistorie overhoop

cd indiepop The Pigeon Detectives: Emergency V2 ***

cd indiepop

The Pigeon Detectives: Emergency V2 ***

Wie The Pigeon Detectives uit het Engelse Leeds live gezien heeft, wist al langer dan vandaag dat ze hun stadgenoten The Kaiser Chiefs achterna gaan met vrolijke publieksmennerij en uitgelaten meezingnummers. Zanger Matt Bowman is zo mogelijk een nog wilder podiumdier dan The Kaisers’ Ricky Wilson en moest dan ook onlangs met een verdraaide enkel naar het ziekenhuis worden afgevoerd, nadat hij wel eerst netjes zijn optreden had afgemaakt. Het tweede album Emercency lost de belofte in van een potentiële stadionband, die de refreinen dit keer wel erg zwaar aanzet. Neem bijvoorbeeld Don’t you wanna find out dat een citaat uit The Who’s Substitute koppelt aan een spreekkoor dat zich meteen volmondig mee laat brullen, of I’ll be waiting dat handig gebruik maakt van het ‘when you wanna come’ uit Frankie Goes To Hollywood’s Relax. De Pigeons halen de hele pophistorie overhoop om hun doel te bereiken, met roestvrijstalen gitaarriffs die even bot als memorabel klinken. Bowman zingt als een guitig straatschoffie die het allemaal net niet helemaal serieus meent. Wat The Pigeon Detectives missen is het beetje diepgang dat hen naar een hoger plan zou tillen. Emergency is vooral een léuke cd, voor wie zijn of haar popmuziek opbeurend en zonder franje wil.

    • Jan Vollaard