Frisse haringsalade

6 rolmopsen (uit een pot)200 ml melk500 gram aardappels (vastkokers)250 gram courgettes100 ml mayonaise100 ml crème fraîche2 eetlepels fijngeknipte bieslook1 kropje sla50 g appelkapperszout en versgemalen peper

Kook een dag van tevoren een dubbele portie aardappels. Bewaar aardappels voor de haringsalade. Laat de rolmopsen uitlekken. Verwijder de stokjes en rol de zure haringen uit. Leg de haringen enkele uren in de melk om ze minder zuur van smaak te maken.

Kook de aardappels in licht gezouten water gaar en laat ze afkoelen. Snijd ze in blokjes. Snijd de uiteinden van de courgettes. Snijd ze in de lengte door en vervolgens in halve maantjes van circa 3 millimeter dikte. De courgettes kunnen desgewenst door komkommer worden vervangen.

Meng de mayonaise en crème fraîche door elkaar. Laat de haringen uitlekken en snijd in stukjes. Meng in een kom de aardappel, haring, courgette, het mayonaisemengsel en de bieslook door elkaar. Snijd de slabladen los en verdeel ze over een schaal. Schep de haringsalade erboven op. Garneer de salade met de appelkappers. Strooi er peper op.

Anne Scheepmaker

Morgen: kazige kipkroketjes

    • Anne Scheepmaker