Frijns: te hoge bonus terugeisen

Als bestuurders van een bedrijf een te hoge bonus of beloning in aandelen en opties hebben gekregen, moet een bedrijf die kunnen terugvorderen. Dat is een van de voorstellen die de commissie onder leiding van Jean Frijns, voormalig topman bij het pensioenfonds ABP, vandaag doet voor aanpassing van de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur.

Het rapport dat de commissie-Frijns heeft gemaakt over drie jaar code-Tabaksblat wordt vanmiddag aangeboden aan de ministers Bos (Financiën, PvdA) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA). Vooral informatie over topbeloningen moet inzichtelijker en transparanter worden gemaakt.

Ook moeten bedrijven weerbaarder worden tegen activistische aandeelhouders. De code-Tabakblat gaf aandeelhouders meer rechten, maar hield nog geen rekening met activistische aandeelhouders zoals die bij bedrijven als ABN Amro opdoken.

De commissie heeft niet toegegeven aan politieke druk om quota in te stellen voor het aantal vrouwen in raden van bestuur en van commissarissen. Wel wil Frijns dat bedrijven wat dat betreft een concrete doelstelling formuleren. „Voor een technisch bedrijf kan dat streefgetal best lager liggen”.

Frijns: pagina 19

    • Daan van Lent
    • Michèle de Waard