FAO: 19 miljard dollar nodig tegen honger

De internationale gemeenschap moet 30 miljard dollar (19 miljard euro) bijeenbrengen om een einde te maken aan de permanente honger van 862 miljoen mensen. Met deze oproep opende directeur-generaal Jacques Diouf van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties gisteren in Rome een driedaagse top over de hoge voedselprijzen die met name de bevolking van arme, voedselimporterende landen in grote problemen brengen.

Verschillende organisaties hebben al geld toegezegd voor noodmaatregelen, zoals de Wereldbank, het Wereldvoedselprogramma van de VN en de FAO zelf. Voor een structurele oplossing van de problemen in het zwaar getroffen Afrika is een „groene revolutie” nodig die 8 à 10 miljard dollar per jaar zal kosten, aldus secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN.

Direct daarna werd de top het podium van een richtingenstrijd in de landbouwpolitiek. „Protectionisme creëert honger”, zei president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië in een aanval op landbouwsubsidies en tariefmuren van rijke landen. Het einde van de honger hangt daarom af van liberalisering in rijke landen en het herstel van onderhandelingen over een wereldhandelsakkoord in de zogeheten Doha-ronde, zei hij.

Lula haalde ook uit naar critici die het toenemend gebruik van biobrandstoffen als oorzaak van de hoge prijzen aanwijzen. De productie van suikerriet in Brazilië voor ethanol bedreigt volgens Lula noch de voedselproductie, noch het Amazone-oerwoud. President Danilo Türk van Slovenië sloot zich als huidig EU-voorzitter aan bij Lula’s oproep tot een snelle afsluiting van een handelsakkoord en bij diens verdediging van biobrandstoffen.

Weblog vanaf de FAO-top op nrc.nl/voedselblog