Euro 2008 aan de bar op Sunset Boulevard

Ook in de Verenigde Staten kijken veel Europeanen uit naar het EK voetbal. In afwachting speelden Zwitsers en Oostenrijkse expats een duel tegen Hollywoodsterren.

Ziggy Marley, zoon van, wordt het niet echt lastig gemaakt op het middenveld van FC Hollywood tegen Alpine United. Foto Danielle Berden Ziggy Marley weet zich omringd door drie tegenstanders. Foto Danielle Berden Berden, Danielle

Op het American-footballveld van de middelbare school in de chique enclave Pacific Palisades, nabij de Stille Oceaan, vindt de officiële aftrap plaats van Euro 2008 in Californië. Brigitta Schoch Dettweiler, de Zwitserse consul-generaal, kijkt naar de tribunes vol fans, in rood-witte shirts, gewapend met koebellen.

„De consul-generaal van Oostenrijk en ik wilden de inwoners van Los Angeles kennis laten maken met de Europese voetbalsfeer, vandaar dit initiatief”, vertelt ze. „Het EK is het op twee na grootste sportevenement ter wereld, dat door miljoenen Amerikanen gevolgd wordt. Onze eigen gemeenschap van expats volgt de wedstrijden elke ochtend om negen uur en half twaalf in het Goethe Instituut in het centrum van de stad. Zwitserse fans haal je er zo uit: het zijn degenen met koebellen die ‘Hopp Schwiiz!’ brullen.”

Martin Weiss, consul-generaal van Oostenrijk en speler-trainer van ‘Alpine United’, spreekt ondertussen het publiek toe: „Het is een enorme eer voor Zwitserland en Oostenrijk om samen gastland te zijn voor dit evenement. Voor ons was het de enige manier om aan het toernooi deel te kunnen nemen”, grinnikt hij. „Maar goed, we zijn erbij.”

Alpine United bestaat uit Zwitserse en Oostenrijkse expats. Bekendste spelers zijn regisseur Xavier Koller, die in 1991 een Oscar ontving voor zijn film Journey of Hope, acteur Daniel Bernhardt (The Matrix Reloaded) en bodybuilder Ronald Kickinger, die de rol van zijn beroemde landgenoot Arnold Schwarzenegger vertolkte in de tv-film See Arnold Run.

De spelers van Hollywood FC zijn de grote publiekstrekkers. De amateurclub werd eind jaren tachtig opgericht door Engelse expats die tot het interieur van de pub The Cat & Fiddle op Sunset Boulevard behoorden; onder hen gitarist Steve Jones van de Sex Pistols en gitarist Vivian Campbell van Def Leppard. Inmiddels is het team uitgebreid met een aantal beroemde ex-profs, acteurs en regisseurs waardoor het de bijnaam ‘the most star-studded team in LA’ heeft. „Dit is wat we doen”, merkt manager Ian Carrington op, terwijl hij vanaf de bank de basisspelers aanwijst. „We spelen in een amateurdivisie in de weekeinden en daarnaast op uitnodiging in benefietwedstrijden. Vandaag steunen we twee goede doelen die gelieerd zijn aan de twee profteams in Los Angeles, de LA Galaxy en Chivas USA”.

Carrington is een inmiddels veelgevraagd adviseur voor voetbalfilms, waaronder het Hollywood-drieluik Goal!. Tijdens het EK, dat zaterdag begint, zit hij geluisterd aan het scherm in The Cat & Fiddle: „Het is natuurlijk een schande dat het Engelse team zich niet heeft gekwalificeerd”, zegt hij gelaten. „Vandaar dat ik nu een alternatief moet kiezen. Ik denk dat het Zweden wordt, omdat mijn vrouw Zweeds is.”

„Ik denk dat ik ga voor Italië”, antwoordt Alexi Lalas, algemeen manager van de LA Galaxy, het team van Ruud Gullit en David Beckham, en ex-prof bij Padova in de Serie A van 1994 tot 1996. „Ja, je zou denken dat ik met mijn Griekse roots voor Griekenland zou zijn, maar sorry, de manier waarop Italië zijn laatste oefenwedstrijd tegen België speelde, onderscheidde de mannen van de jongens”, grijnst hij. „En ik hou Tsjechië in de gaten. Het team is net een machine en Karel Brückner is een geweldige coach.”

Na een kort optreden van een Alpenhoornblazer vindt de aftrap plaats. Al snel blijkt dat het team van Hollywood beter op elkaar ingespeeld is. Acteur Brandon Routh, die de hoofdrol speelt in Superman Returns, maakt de tweede goal voor het sterrenteam. „Ik speel sinds kort in dit team”, hijgt hij uit langs de lijn. „Vroeger had ik nooit tijd, maar de komende maanden werk ik aan een nieuwe film in Los Angeles waardoor ik de meeste wedstrijden thuis kan bekijken. Ik ben niet zo’n kenner, maar omdat een vriend van me groot fan is van AS Roma, denk ik dat ik Italië ga aanmoedigen.” Langs de kant kijken Raphael Wicky en Olivier Biaggi, beiden voormalig Zwitsers international, toe. Ze zijn sceptisch over de Zwitserse kansen: „Tsjechië en Portugal behoren tot de sterkste teams van Europa, dus het wordt erg lastig voor ons in poule A”, zegt Wicky. „De Zwitserse selectie bestaat uit veel nieuwe, sterke spelers – wat uitzonderlijk is”, vult Biaggi aan. „Het is nu alleen een kwestie van een goede samenwerking.”

Op het veld in Pacific Palisades is het Hollywood dat over meer kwaliteit beschikt en de wedstrijd met 5-2 wint. Ziggy Marley, muzikant en zoon van reggaelegende Bob Marley, staat na afloop alle aanwezige cameraploegen van Amerikaanse entertainmentprogramma’s te woord. „Ik ga alle wedstrijden bekijken”, verzekert hij. „Ik ben helemaal gek van voetbal. Ik speel van jongsaf. Je zou kunnen zeggen dat het genetisch bepaald is. Mijn vader was een groot voetballiefhebber.” Op de vraag welk team hij steunt, antwoordt hij: Engeland.

„Oh, hebben ze zich niet weten te plaatsen? Dan denk ik dat het Frankrijk of Portugal wordt. Echt, Cristiano Ronaldo is de meest creatieve speler die ik ooit heb gezien. Het is geweldig om hem aan het werk te zien. Ik zweer je, hij had een Jamaicaan kunnen zijn.”

    • Griselda Molemans