Duitsers juichen, ook laat

Duitsers mogen straks weer juichen op straat als het nationale team van bondscoach Joachim Löw scoort tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Want de restricties op nachtelijk lawaai worden teruggedraaid, kondigde het ministerie van Milieu gisteren aan.

In Duitsland geldt een verbod op nachtelijk straatlawaai tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends. Dat zorgt ervoor dat kroegen en restaurants hun terrassen vroeger dan gewenst moeten ontruimen. In het beste geval verhuizen de klanten naar binnen, anders gaan ze naar huis.

Tijdens het EK maakt Duitsland graag een uitzondering, ook om het kijken naar voetbal op grote schermen buitenshuis mogelijk te maken. Veel EK-wedstrijden beginnen pas om kwart voor negen ’s avonds. Duitsland, een van de favorieten, speelt komende zondag om kwart voor negen zijn eerste wedstrijd tegen Polen. Ook tijdens het WK in 2006, dat in Duitsland plaatsvond, werd het verbod op straatlawaai opgeheven. (AP)