De marketing manager

Annemarie Bernasco (37)

Studie: Business administration, Nyenrode (1990-1993); Kunstgeschiedenis, Universiteit Leiden (1993-1997)Werk: Marketing- en salesmanager bij meubelproducent PastoeDraagt: Alles mag, mits smaakvolWoont: VestinghuisjeLaatste kunstaanschaf: Een zeefdruk van de Zweedse kunstenaar Håkan BergBrutomaandsalaris: 4.850 euro

Waarom de combinatie van bedrijfskunde en kunstgeschiedenis?

„Ik wilde aanvankelijk de kunsthandel in, om misschien een eigen winkel te beginnen. Ik heb een commerciële instelling, ik wil geld verdienen. Maar nooit op korte termijn en nooit ten koste van mijn overtuiging. Ik werk graag met producten waar een filosofie bij hoort. Die vind je in de kunst. Ik ben in Leiden kunstgeschiedenis gaan studeren omdat je je daar in kunstnijverheid kunt specialiseren, want ik ben nogal pragmatisch ingesteld.”

Wat houdt uw functie in?

„Algemeen gezegd ben ik bezig de meubelen van Pastoe aan de buitenwereld te presenteren voor verkoop. Die moeten onder meer in catalogi komen en op beurzen. Gemiddeld ben ik een week per maand in het buitenland, om daar te praten met agenten en om beurzen te bezoeken.”

Koopt u zelf ook kunst als investering?

„Ik zou het niet zo snel kopen als het niet waardevast is, maar in eerste instantie koop ik het om van te genieten. Het is geen belegging. Toen ik bij mijn broer in Hongkong op bezoek was heb ik Chinese vazen gekocht. Die dingen zijn wel wat waard. En ik heb borduursels gekocht van gewaden die in de Verboden Stad werden gedragen. Achter zulke objecten schuilt een heel verhaal. Dat vind ik interessant.”

Waar wilt u over tien jaar zijn in uw carrière?

„Nog steeds bij Pastoe en ook nog in ongeveer dezelfde functie. Er zit een algemeen directeur boven me, in de praktijk doen we veel samen. Ik heb veel liefde voor de geschiedenis en filosofie van het bedrijf. We maken tijdloze meubels. Het heeft geen zin om stoelen te maken die je na een jaar zat bent.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk