China: gedragscode voor buitenlanders tijdens de Spelen

Peking. China heeft maandag een document met 57 geboden gepubliceerd voor bezoekers van de Olympische Spelen. Voor openbare bijeenkomsten en vergaderingen is tot 1 oktober een politievergunning nodig. Spandoeken met teksten van politieke, religieuze of staatsondermijnende aard zullen verboden zijn. Als voor protestacties en demonstraties geen toestemming is verleend, lopen de actievoerders kans op vervolging. Er waren al allerlei regels voor atleten die deelnemen aan de Spelen, maar nu ook voor gewone reizigers. De gedragscode waarschuwt de ruim 500.000 buitenlandse bezoekers dat China nog steeds een land is met veel verboden gebieden, bureaucratie en veiligheidspolitie. Ook zal worden opgetreden tegen openbaar dronkenschap. Om het imago van Peking niet te schaden is kamperen in parken en andere publieke ruimtes verboden.