Charles den Tex wint opnieuw

Tijdens de avond van het Spannende Boek gisteren won Charles den Tex de Gouden Strop voor Cel. En thrillerkanon Karin Slaughter sprak over sex en geweld in haar boeken.

Schrijver Charles den Tex heeft gisteren de Gouden Strop 2008 gewonnen voor zijn boek Cel. Den Tex liet op een speciaal rondom de maand van het spannende boek georganiseerde avond de andere shortlistkandidaten Lieneke Dijkzeul (Koude lente), Simone van der Vlugt (Blauw water), Simon de Waal (Pentito) en het schrijversduo Jac. Toes en Thomas Hoeps (Kunst zonder genade) achter zich. Den Tex ontving de Gouden Strop voor de derde keer. Hij kreeg een cheque van 10.000 euro overhandigd door juryvoorzitter Ad Scheepbouwer.

„Een volbloedthriller”, noemde Scheepbouwer Cel bij het bekend maken van de prijswinnaar. En ondanks dat zich voor de Gouden Strop „75 thrillers van hoge kwaliteit” hadden aangemeld was de jury „bijna unaniem” tot het oordeel. Den Tex mocht ook dit jaar (na ook in 2002 en 2006 te hebben gewonnen) de prestigieuze prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek mee naar huis mocht nemen.

Omdat hij al twee keer eerder had gewonnen was Den Tex naar eigen zeggen vaak getipt voor de Gouden Strop, wat hem „een gedeprimeerd gevoel” gaf. Bij het schrijven van Cel voelde hij echter geen druk. „Ik heb het aangepakt zoals ik het aanpak bij ieder boek. Ik krijg een idee en schrijf er vervolgens zes dagen per week, zes uur per dag aan. De kiem van zo’n boek ontstaat in mijn hoofd, al ben ik tijdens het schrijven wel alert op berichten in de media die met het onderwerp te maken hebben. Zoals in het geval van Cel over identiteitsdiefstal.”

Den Tex meent dat een ouderwets plot het belangrijkste is bij het schrijven, „al ben ik me er van bewust dat ik personages moet creëren die de lezer wil omarmen. Anders krijg ik ze niet mee.”

Na de uitreiking interviewde onder anderen Christine Otten Karin Slaughter – het thrillerkanon uit de Verenigde Staten, en werd het hoofdpersonage uit Jan Wolkers’ Zomerhitte in een fictief tribunaal aangeklaagd voor moord. Op Ottens vraag hoe Slaughter er in slaagt om zo treffend over seks en geweld te schrijven had de schrijfster maar een half antwoord. „I don’t know about the violence, but I research all the sex myself.” Het kolderieke Zomerhitte-proces kreeg een realistisch tintje, toen duidelijk werd dat advocaat Geert-Jan Knoops – net als zo vaak in het echt – zijn verdachte ook hier vrijgesproken kreeg voor moord.

Lees de recensie van ‘Cel’ op nrcboeken.nl bij recensies.

    • Sebastiaan Kort