Bernanke: verzwakking dollar wakkert inflatie in de VS aan

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, vreest dat de inflatie in de Verenigde Staten oploopt door de hogere invoerprijzen, die het gevolg zijn van de lage dollarkoers. Dat heeft de voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, gisteren gezegd op een conferentie in de Spaanse stad Barcelona. De koers van de Amerikaanse dollar is gisteren en vanmorgen sterk gestegen in reactie op zijn uitspraken.

Het is zeer ongebruikelijk dat de Amerikaanse centrale bank zich uitlaat over de dollarkoers. De verantwoordelijkheid voor de munt ligt in de Amerikaanse verhoudingen niet bij de centrale bank, maar bij het ministerie van Financiën. Ook dat departement laat zich overigens zelden in kwalitatieve zin over de dollar uit. De bankpresident noemde de oplopende inflatie ‘ongewenst’. „In samenwerking met onze collega’s van het ministerie van Financiën houden we de ontwikkelingen op de valutamarkt nauwlettend in de gaten.”

De uitlatingen van Bernanke leidden op de financiële markten tot speculatie dat de Amerikaanse Federal Reserve het accent van het rentebeleid zal verleggen van het stimuleren van de economie naar het bestrijden van inflatie. Bernanke maakte wel duidelijk niet te streven naar een sterkere dollar, en ook niet naar een zwakkere.

De koers van de dollar steeg op de valutamarkt met ruim twee cent, wat een forse toename is in een kort tijdsbestek. De munt noteerde vanmorgen onder de 1,55 dollar per euro, na eerder dit jaar de 1,60 te hebben aangetikt.