Aardbeving IJsland wekt Geysir tot leven

Geysir, de befaamde IJslandse natuurlijke heetwaterfontein, spuit weer. Na de zware aardbeving vorige week donderdag in het zuiden van IJsland (met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter) die gevolgd werd door ruim duizend lichte naschokken, is Geysir opnieuw tot leven gekomen. Geysir slingert nu onregelmatig grote hoeveelheden water de lucht in, maar minder hoog dan vroeger.

Geysir ontstond in 1294 na een hevige aardbeving. Met regelmatige tussenpozen spoot Geysir – waarvan het begrip geiser is afgeleid – eeuwenlang zestig tot zeventig meter hoge fonteinen heet water omhoog. De activiteit van de fameuze spuiter verminderde vanaf 1915 sterk, mede omdat bezoekers rommel gooiden in het achttien meter brede gat in de grond waar het hete water uit de aarde onder hoge druk naar de oppervlakte wordt gepompt.

Geysir werkte decennia lang alleen nog als grote hoeveelheden zeep in de bron werden gegooid, maar dat mag al jaren niet meer.

Bezoekers moesten zich de laatste decennia tevreden stellen met Strokkur, een kleinere spuiter naast Geysir die elke vijf tot acht minuten een twintig meter hoge hete waterzuil produceert.

In 2000 werd Geysir ook actief, opnieuw na een flinke aardbeving, maar dat duurde niet lang. Mogelijk is dat ditmaal anders, want de aarde is nog steeds in beweging in het zuiden van IJsland. Eergisteren deed zich een nieuwe flinke schok voor (4,5 op de Richterschaal), niet ver van het epicentrum van de beving van vorige week. Opnieuw bleef de schade zeer beperkt.

    • Jan Gerritsen