Wei ijsen Italiaans eis

Kinderen van negen en elf jaar oud willen met vakantie naar het strand. Of naar een zwembad. Ze willen liever niet naar een stad. „Moeten we hiervoor betalen”, zegt mijn dochter dan op het Forum. „Voor deze stapel stenen?”

Maar Rome compenseert al die ruïnes en kerken en monumenten met spektakel (toet, toet) en vooral met ijs. „Wei ijsen eis”, zei Floddertje al en zeggen mijn kinderen haar graag na.

De meivakantie begon met één ijsje per dag. Dat werden er al snel twee, of drie. Het waren dan ook ijsjes uit de lekkerste Gelateria uit de hoofdstad van het lekkerste ijsland ter wereld. Echt, het Italiaanse ijs is heel veel zachter en voller en smeuïger en spannender dan de bolletjes van de ijscomannen in Nederland.

En? Welke ijssalon is dan de beste van Rome?

Nou, die keuze is nog niet bepaald. Wij weten het nog niet. Wij moeten nog vaak terug om nog heel veel te proeven. Eerst het bonnetje halen en betalen bij de kassa, dan naar de toonbank om smaken uit te zoeken, dan heel lang wachten tot je aan de beurt bent.

Je proeft frisse limoen, frambozen en meloen. Of subtiele smaken als stracciatella, pistache en hazelnoot. Of zoete verleidingen als tartuffo, zuppa inglese en Nutella.

Gelukkig liggen de twee finalisten van onze Romereis allebei in het historische centrum van Rome, op een paar honderd meter van elkaar.

De ene kandidaat is het klassieke Giolitti, die in alle reisgidsen wordt genoemd (via Uffici del Vicario 40). Een echte ijssalon met personeel in witte jassen en gouden strikken, met kleine tafeltjes in een art nouveau interieur. De winkel is 365 dagen per jaar open, van zeven uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts.

Het is er bijna altijd druk, niet alleen met toeristen, maar ook met mannen in pakken die even pauze nemen van hun werkzaamheden in het Huis van Afgevaardigden, het Italiaanse parlement, dat driehonderd meter verderop ligt.

Twee straten in de richting van het Pantheon, ligt de Gelateria della Palma waar het soms zo druk is dat het een kwartier duurt voordat je je ijsje in je handen hebt (Via della Maddalena 20/23). Alleen al de afdeling chocoladevarianten telt twintig smaken.

Op maandag vonden we della Palma heel goed, op dinsdag Giolitti echt verrukkelijk, op woensdag allebei, en zo ging het de rest van de week door.

Terug in Nederland missen we de keuze, de extreme smeuïgheid en ook het gespatel. Wij eisen ijsmannen die smeren. Weg met de saaie bolletjes!

Bekijk een filmpje dat iemand met zijn telefoon maakte van de toonbank van Gelateria della Palma met bijna 150 smaken ijs, via nrcnext.nl/koken

Wat is de beste ijssalon van Nederland? Praat mee op nrcnext.nl/koken

Janneke Vreugdenhil is ziek, daarom deze week vijf gastschrijvers over ijs.

    • Remmelt Otten