Voetbalcoach Mourinho naar Internazionale

José Mourinho wordt de nieuwe coach van voetbalclub Inter Milaan. De Portugees volgt bij de Italiaanse landskampioen Roberto Mancini op, die vorige week werd ontslagen. Mancini werd met Internazionale drie keer op rij kampioen in de Serie A.

De 45-jarige Mourinho moest afgelopen seizoen vroegtijdig vertrekken bij het Engelse Chelsea. Met het Londense team had hij twee keer de titel gewonnen in de Premier League, de eerste landstitels voor Chelsea in vijftig jaar. Hij won in zijn eerste seizoen ook de prestigieuze FA Cup en twee keer de ligabeker.

Mourinho was door Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj naar Londen gehaald met als doel de Champions League te winnen. Mourinho had in 2004 de belangrijkste Europese clubcompetitie gewonnen met FC Porto, maar slaagde er niet in dat bij Chelsea te herhalen. Hij werd vervangen door de Israëliër Avram Grant. Die bereikte afgelopen maand wel de finale van de Champions League, maar verloor die van Manchester United. Grant is inmiddels ook ontslagen. De kans is groot dat hij wordt opgevolgd door Mancini. De Italiaan had zijn vertrek bij Inter al aangekondigd na de uitschakeling door Liverpool in de achtste finale van de Champions League, maar kwam daar een dag later al op terug.

Toch zorgde dat voor de nodige onrust bij de Nerazzurri. Inter verspeelde een voorsprong van elf punten in de competitie en kon pas op de laatste speeldag het kampioenschap veiligstellen.

Mourinho wordt vandaag in Milaan gepresenteerd als de opvolger van Mancini bij Internazionale. Hij tekent in Milaan een contract voor drie jaar. Volgens de Italiaanse sportkrant Gazetta dello Sport gaat de trainer er 9 miljoen euro netto per jaar verdienen, maar dat wilde Inter niet bevestigen.

Mourinho werd al sinds zijn ontslag bij Chelsea aan Inter gelinkt. De flamboyante coach zou goed passen bij de chique en altijd veel geld spenderende topclub.