Verzekeren in groeimarkten

Verzekeraar Aegon gaat de komende jaren miljarden extra investeren in de opkomende markten. De afhankelijkheid van de VS moet minder worden.

Minder afhankelijkheid worden van de Verenigde Staten, een hogere winstgroei realiseren, en als onderdelen niet renderen dan worden ze verkocht. „Er zijn geen heilige huisjes meer bij Aegon.”

Nieuwe topman, nieuwe plannen. De kersverse bestuursvoorzitter Alexander Wynaendts drukte gisteren voor het eerst publiekelijk zijn stempel op de verzekeraar. In Londen presenteerde de Nederlander zijn plannen voor het concern uit Den Haag.

De centrale boodschap: er gaat meer geld naar de groeimarkten waar Aegon zich de afgelopen jaren manifesteerde. Het gaat dan om landen als Polen, Hongarije, Roemenië, Mexico, India en China.

Dat extra geld wordt gebruikt voor acquisities om de positie in deze landen te versterken en om in nieuwe landen actief te worden. Wynaendts kijkt daarbij specifiek naar Oekraïne waar plannen zijn om de pensioenmarkt te privatiseren. Ook Brazilië staat op zijn lijstje, maar alleen als Aegon de markt kan betreden via een overname of samenwerking.

Het geld voor deze uitbreidingen komt niet zozeer uit het wegtrekken van investeringen elders, maar moet gecreëerd worden door maatregelen die gisteren ook werden aangekondigd door de 47-jarige topman. „We gaan geld vrijmaken door de kapitaalstructuur te verbeteren”, zei Wynaendts tijdens een presentatie. Deze verandering moet de komende vijf jaar 2 tot 3 miljard euro opleveren. Andere maatregelen op het gebied van risico moeten nog eens 2 miljard opleveren en Wynaendts verwacht inkomsten uit de verkoop van onderdelen. Welke dat zullen zijn, daar wil hij niets over zeggen. „Als er onderdelen zijn die structureel niet goed presteren dan zullen deze worden afgestoten. Daarbij kijken we niet naar emoties of naar historische redenen waarom een onderdeel bij het bedrijf hoort. Wel wordt meegenomen wat de toekomstige perspectieven zijn”, stelde de topman. Wynaendts begon dan wel in april, maar de Nederlander werkt al sinds 1997 voor het concern. Hij zat onder meer in de VS – de belangrijkste markt voor Aegon. Het meer investeren in de opkomende landen zal niet leiden tot minder investeren in de VS, het land waar Aegon actief is onder de merknaam Transamerica, de verzekeraar die het daar in 1999 kocht. „De VS blijven onze grootste en belangrijkste markt die het meeste geld oplevert. Maar we hopen dat door meer te investeren in andere landen een betere balans te krijgen in de spreiding van ons kapitaal.” Momenteel gaat 60 procent van dit kapitaal naar de VS en Wynaendts hoopt dit de komende jaren tot onder de 50 procent terug te brengen. „Het is dus niet zo dat we minder willen groeien in de VS, maar wel harder groeien in de opkomenden landen.”

De VS genereren nog altijd het leeuwendeel van de winst van het concern en Aegon. Ter illustratie: van de bedrijfswinst van 2,7 miljard euro die vorig jaar werd behaald kwam liefst 2,1 miljard uit de VS en de rest grotendeels uit Nederland en Groot-Brittannië. De zoektocht naar spreiding is begrijpelijk, zeker ook omdat landen als Polen en India veel meer groeimogelijkheden bieden. De concurrentie bij de zoektocht naar marktaandeel in opkomende landen zal intens zijn, want veel verzekeraars willen net als Aegon in deze landen een goede positie verwerven.

Buiten een veranderende geografische spreiding wil Aegon ook via een andere managementstructuur het bedrijf efficiënter maken. Het concern zal bijvoorbeeld de afdeling vermogensbeheer op wereldwijde basis gaan organiseren, waar die nu grotendeels per regio werkt. Ook topmanagers krijgen er functies bij. „Ik heb Pat Baird, onze topman in de VS, gevraagd om ook Azië onder zijn hoede te nemen. De kennis die in de VS zit kan zo helpen om te groeien in Azië, en we voorkomen zo dat we in dat werelddeel alles weer opnieuw moeten gaan uitvinden”, zei Wynaendts.

De topman wil er met de veranderingen uiteindelijk voor zorgen dat er meer geld binnenkomt. Het rendement op het eigen vermogen moet in 2015 boven de 15 procent liggen – tegen 12 procent vorig jaar. De onderliggende groei van het concern moet in 2012 meer dan 10 procent bedragen.

Het zal nog een lastige opgave worden voor het AEX-bedrijf dat het afgelopen jaar last had van de gevolgen van de kredietlast en de verzwakking van de Amerikaanse dollar. „Ik denk dat we het ergste van de kredietcrisis nu wel achter ons hebben gelaten”, zei Wynaendts. „De omzet in de VS is sterk.”

De plannen van de Nederlander werden door sommige analisten met scepsis ontvangen. „Aegons prestaties blijven al langere tijd achter bij die van de concurrentie. We verwelkomen plannen om de prestaties te verbeteren. We tekenen hierbij aan dat de invloed op de winst op korte termijn beperkt is”, schreven de analisten van Iris (researchtak van Robeco en Rabobank) in een reactie.

    • Heleen de Graaf