Twee Griekse homoparen gehuwd

Burgemeester Tasos Alivéris van het afgelegen Griekse eilandje Tylos (bij Rhodos) heeft vanmorgen twee homohuwelijken voltrokken. Hij deed dat ondanks de waarschuwing van de openbaar aanklager van het Hooggerechtshof dat hij daarvoor vervolgd zal worden.

De Griekse homobeweging is woedend over de vervolging. Volgens de ‘Gemeenschap van homoseksuelen en lesbiennes in Griekenland’ is in het Burgerlijk Wetboek inzake huwelijk slechts sprake van ‘personen’ en niet van ‘man en vrouw’. Maar de openbaar aanklager wijst erop dat in het gezaghebbende Griekse woordenboek van Babiniótis bij het lemma ‘huwelijk’ dat verschil wel wordt gemaakt. De orthodoxe kerk verzet zich vrijwel unaniem tegen in haar ogen ‘gezinsondermijnend’ homohuwelijken.

Ook op Tylos zelf zijn protesten gerezen, onder andere in de gemeenteraad. De president van de ‘Telioten overal ter wereld’ heeft vanuit Amerika opgeroepen, de ceremonie ergens anders te houden, „om de reputatie van het eiland te redden”.

Tylos staat bekend als ‘het ecologische eiland’, waar bijvoorbeeld de jacht is verboden. Het is één van de weinige eilanden waar de bevolking toeneemt. De burgemeester, tevens arts, werd tot nu toe altijd met ruime meerderheid gekozen. Hij is aanhanger van de socialistische oppositiepartij PASOK, die zich over de affaire nog niet heeft uitgesproken. Haar concurrent, de Coalitie van Radikaal Links, is voorstaander van legalisatie van het homohuwelijk.

    • F.G. van Hasselt