Twee Boliviaanse regio`s stemmen voor meer autonomie

trinidad/cobija. Twee Boliviaanse departementen hebben zondag bij referenda in ruime meerderheid voor meer regionale autonomie gestemd. Beni en Pando volgen het voorbeeld van Santa Cruz, de rijkste regio van het Zuid-Amerikaanse land die begin mei al voor autonomie stemde. President Evo Morales had opgeroepen niet te stemmen. Op 22 juni stemt als laatste ook de gasrijke zuidelijke regio Tarija over autonomie. Beni (420.000 inwoners) en Pando (74.000) zijn twee dunbevolkte regio`s in het jungle-achtige noordoosten van het land. Hoewel ze samen een kwart van het oppervlak van Bolivia beslaan, genereren ze slechts 4 procent van het nationale inkomen. Net als in Santa Cruz lobbyen het zakenleven en grootgrondbezitters er voor meer autonomie die zij als waarborg zien tegen de centralistische, linkse koers van de regering. Morales wil onder meer een landhervorming doorvoeren om zijn arme achterban uit de westelijke hoogvlakte meer toegang te geven tot het vruchtbare oostelijke laagland.