Televisie Voorkeur

Op de stranden van Rio, van Copacabana tot Ipanema, verzamelen zich cariocas uit alle lagen van de bevolking. Rijk en arm, blank en zwart, dijkbewoners en mensen uit de favelas, straatkinderen en wonderkinderen van het Braziliaanse sambavoetbal: op de stranden van Rio loopt het allemaal door elkaar. Een Rio-aficionado vergelijkt de kustlijn met de sensuele welvingen van de vrouwen op het strand van Rio: de mooisten ter wereld, zo zegt hij. Rio, Brazil is de eerste aflevering van een 10-delige serie over stranden en badplaatsen. Canvas, 21.45-22.15u. Thousands of people sunbathe under 36 C degrees (96.8 Fahrenheit) at Rio de Janeiro's Copacabana beach, 29 December 2005. Local authorities foresee on New Year's Eve spectacles at Copacabana beach, about two million people. AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA AFP

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met een ex-tbs’er en zijn advocaat over misstanden in tbs-klinieken. Gebleken is dat veel tbs-klinieken organisatorisch en zorgtechnisch ernstig tekortschieten, meestal doordat er te weinig of onvoldoende gekwalificeerd personeel is. Soms moeten patiënten helpen bij het in bedwang houden van medepatiënten of bij het toedienen van dwangmedicatie. Van een behandeling is nauwelijks sprake. Verder de tweede aflevering in de serie terugblikken op eerdere EK’s. Vandaag met oud-doelman Hans van Breukelen over het EK van 1988. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Gesprek met Ruud Gullit, een van de helden van het EK in 1988, over de kansen van Oranje. Het gesprek vond plaats in Los Angeles, waar Gullit trainer is van de Amerikaanse club LA Galaxy. Ned.2, 20.25-20.55u.

Documentaire

Eén wereld: ik slaap met mijn zus. Genetic Sexual Attraction (GSA) is het fenomeen dat waarschijnlijk aan de basis ligt van de onverwachte aantrekkingskracht wanneer naaste familieleden die niets afwisten van elkaars bestaan en afzonderlijk zijn opgegroeid, elkaar ontdekken. Dat kan met extreme en intense emoties gepaard gaan, die dan verward kunnen worden met seksuele aantrekkingskracht. GSA kan zowel optreden tussen (half)broers en -zussen als tussen ouders en kinderen. Soms wordt het een liefdevolle relatie, zoals bij Nick (27) en Danielle (22) die elkaars halfbroer en -zus zijn en bij de Amerikaanse Tom (40) en Stefanie (37), ook halfbroer en -zus die afzonderlijk opgroeiden. Zowel Tom als Stefanie was vijftien jaar getrouwd. Beiden hadden drie kinderen. Desondanks verklaarden ze elkaar hun liefde. België 1, 21.30-22.05u.

Alone. BBC-documentaire over de effecten van een totaal isolement op de lichamelijke en geestelijke toestand van een mens. Onze zintuiglijke waarnemingen zijn cruciaal voor de normale werking van onze hersenen en ons brein. Het wegnemen van zintuiglijke stimuli kan tot verrassende mentale veranderingen leiden. In het programma worden een paar opmerkelijke experimenten getoond. Canvas, 22.15-23.05u.

Sinti en Roma in beeld: Aap Noot Mies. Leren lezen en schrijven en een school afmaken is voor Sinti – zigeuners – nooit serieus aan de orde geweest. Maar dit is aan het veranderen. Nena (21) moeder van twee kinderen, heeft besloten terug naar school te gaan om te leren lezen en schrijven. Heidy (21) volgt een opleiding en loopt stage in een jongerencentrum waar zij met veel enthousiasme een meidenavond organiseert en pijnlijk geconfronteerd wordt met haar eigen cultuur. Ned.2, 23.25-23.55u.

informatief

Chinas Schätze: Schattenboxer, Teetester und das Qi. Laatste deel van een tweedelige reisdocumentaire van oud-Chinacorrespondent Gert Anhalt. Met aandacht voor de heilzame werking van thee, de spirituele energie Qi en het opmeten van de Chinese Muur. ZDF, 20.10-21.00u.

Opgelicht. Serie over oplichtingspraktijken. Na een eerdere reportage over paardenhandelaar en huurfraudeur Willem Smit kwam een stroom nieuwe klachten binnen. Smit wordt opgezocht in zijn nieuwe woning, waar hij alweer de huur niet betaalt. Ned.1, 21.05-21.50u.

Galileo. Laatste aflevering van een vijfdelige serie waarin meteoroloog Reinier van den Berg naar praktische oplossingen zoekt voor de problemen rond klimaatsverandering. Hij ontmoet Wubbo Ockels, die trots een aantal van zijn uitvindingen presenteert. Ockels denk dat die Nederland als innovatief land op de wereldkaart zullen zetten. Én ze zullen Nederland schoner maken. Ned.2, 22.50-23.25u.

amusement

Gossip Girl. Pilot-aflevering van een 18-delige dramaserie. Gossip Girl gaat over het leven van rijke tieners in Manhattan, New York, beschreven door een anonieme blogger. Met o.a. Blake Lively, Leighton Meester en Chase Crawford. Net 5, 21.25-22.20u.

kunst en cultuur

De leescoupé special: De Gouden Strop. Speciale uitzending in het kader van de maand van het spannende boek. Gesprekken met de vijf genomineerden voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman. Dat zijn: Lieneke Dijkzeul (Koude lente), Charles den Tex, (Cel), Jac. Toes en Thomas Hoeps (Kunst zonder genade), Simone van der Vlugt (Blauw water) en Simon de Waal (Pentito). De winnaar wordt tijdens het Journaal van 22.00u bekendgemaakt. Ned.2, 21.15-22.00u.

The culture show. Cultureel magazine. Onder meer aandacht voor Ricky Gervais, die zijn eerste speelfilm regisseert: This side of the truth. BBC 2, 23.00-23.30u.

Imagine: Oliver Sacks. Documentaire over de Amerikaanse neuroloog Oliver Sacks. Zijn nieuwste boek gaat over de werking van het muzikale brein: Musicophilia. BBC 1, 23.35-0.25u.

sport

NOS Roland Garros. Rechtstreeks verslag van de wedstrijden in het grandslamtoernooi op Roland Garros in Parijs. Elke dag op Ned.1, 11.00-17.55u.

Sporza Roland Garros. Rechtstreeks verslag en later in de avond samenvattingen van de gespeelde wedstrijden. België 2, 12.00-15.30u. en 23.35-0.25u.