Spinselmot in Nijmegen

Spinselmot in Nijmegen Nijmegen, 3 juni. Deze wilg aan de Van Apelterenweg in de Nijmeegse wijk Dukenberg is compleet in beslag genomen door de Hyponomeuta padellus, de spinselmot of stippelmot. Die legt zijn eitjes met tientallen tegelijk op boomblaadjes. In mei worden de larven die daar uit zijn gekomen actief. Met honderdduizenden tegelijk knagen zij aan het blad, terwijl ze de boom in dicht spinsel hullen. De larven verpoppen zich in de nesten die ze in het spinsel hebben gemaakt. In juni komen kleine witte vlindertje met zwarte spikkeltjes uit de poppen. Als de motten wegvliegen, blijft de boom kaal achter. Deze kan zich meestal herstellen en krijgt nieuw blad. De spinselmot is met gif te bestrijden, of door in de winter de nesten uit de bomen te knippen. Omdat de beestjes niet schadelijk zijn, laat de gemeente Nijmegen ze zitten. Foto Flip Franssen Nederland, Nijmegen, 2-6-2008 Stippelmotrupsen pakken bomen in. Enorme nesten van gesponnen draden geven bomen of struiken een spookachtige gedaante. In deze nesten verpoppen de larven zich eerst tot rups en later tot vlinder. Rupsen van de zogeheten stippelmot hebben een groot aantal bomen en struiken aan de Van Apelterenweg in de Nijmeegse wijk Dukenburg veranderd in ware kunstwerken. De bomen en struiken zijn door de miljoenen kleine rupsen compleet ingepakt in dun wit spinsel waardoor de meest bizarre vormen zijn ontstaan. De stippelmotrups en zijn spinsels zijn op meer plekken vertrouwde verschijningen, maar zelden op een schaal als in Nijmegen. Overigens herstellen de bomen vanzelf, zodra de rupsen en de spinsels weg zijn. Foto: Flip Franssen Franssen, Flip