Snelle stijging van voedselprijzen in de Europese Unie

Luxemburg. De voedselprijzen zijn in de Europese Unie het afgelopen jaar met 7,1 procent gestegen. Die stijging is bijna twee keer zo groot als die van het algemene prijsniveau en de hoogste sinds de eerste gegevens uit 1996. Dat meldde Eurostat, het statistisch bureau van de EU, gisteren. In de vijftien landen met de euro werd voedsel 6,2 procent duurder, waar de totale inflatie 3,3 procent bedroeg. De cijfers van Eurostat zijn van afgelopen april. De prijs van voedsel steeg vooral in Bulgarije fors: 25,4 procent. In Estland, Letland en Litouwen waren eveneens grote stijgingen te zien van tussen de 18 en 22 procent. In West-Europese landen werd voedsel ook duurder, maar veel minder extreem. In Portugal stegen de prijzen 3,2 procent en in Nederland 5,4 procent. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) merkte gisteren op dat de stijging volgt op drie decennia waarin de prijzen zijn gedaald (gecorrigeerd voor geldontwaarding). ”Zelfs nu zijn de graanprijzen maar de helft van wat ze in 1975 waren, met inflatie meegerekend.” De prijzen dalen sinds kort, onderstreepte de eurocommissaris. Vergeleken met de piek is tarwe 25 procent goedkoper en boter zelfs 35 procent. ”Onze analyse is dat de prijzen zullen stabiliseren onder de piek van de laatste maanden, maar boven de lage niveaus van de laatste jaren.”