Publicisten na smaad vrijgesproken

Amsterdam. De Europese Kamer Strafrecht van de rechtbank Amsterdam heeft twee publicisten en een bestuurslid van Gay Business Amsterdam (GBA) vrijgesproken van belediging, smaad of discriminatie. In deze drie zaken speelde volgens de rechtbank het recht op vrijheid van meningsuiting, zoals geformuleerd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), zwaarder dan de beschuldiging van het Openbaar Ministerie (OM). De uitspraken kunnen consequenties hebben voor de zaak rond de cartoonist Gregorius Nekschot, zo bevestigt een woordvoerster van het OM in Amsterdam. Nekschot werd half mei aangehouden door een team van tien man en zat daarna dertig uur vast. Het Meldpunt Discriminatie Internet had aangifte tegen hem gedaan wegens het beledigen van moslims en ”mensen met een donkere huidskleur”.