Platte pasta met courgette

Voor 2 personen als primo:300 gram kleine courgettes, gewassen4 eetlepels olijfolie extra verginezout en zwarte peperkorrels2 tenen knoflook, overlangs gehalveerd4 eetlepels middelfijn gesneden gladde peterselie190 gram platte pasta2 eierdooiers4-5 eetlepels vers geraspte pecorino romano.

Kleine courgettes, jong geplukt met hard en sappig vruchtvlees, worden in Italië vaak kort gebakken op hoog vuur om ze extra smaak te geven en vervolgens door bijtgare platte pasta geroerd. Voor deze primo (eerste gerecht van de maaltijd) gebruikt men liefst platte pasta zoals maltagliate ( rommelig gesneden) of tacconi (vierkante stukjes met gefronste rand), beide van Morelli. Of ze breken lasagnette (lange duimbrede stroken met gefronste zijkant) van De Cecco in korte stukken. Lasagnette zijn steeds beter verkrijgbaar in delicatessenwinkels, de maltagliate en de tacconi alleen in goed gesorteerde Italiaanse delicatessenwinkels. Het is even zoeken maar dan heb je wel pasta in huis die na het koken meer body heeft dan die snel garende slappe supermarktsoorten (of huismerken van helaas onbekende fabrikanten). Goede pasta heeft tijd nodig om gaar te worden, daar valt niet aan te tornen.

Bereiding: Breng 1,5 liter water aan de kook. Halveer intussen de courgettes tweemaal over de lengte en snijd ze in korte stukjes. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook en hak peterselie en knoflook tezamen fijn. Doe zout en de stukken pasta in het kokende water en kook ze bijtgaar.

Verhit halverwege de kooktijd de olie in een hapjespan en bak hierin de courgettes op vrij hoog vuur onder regelmatig omscheppen tot ze een kleurtje krijgen en een heerlijke geur afgeven. Roer het peterseliemengsel en wat zout door de courgettes en bak ze al roerend op lager vuur 1-2 minuten tot ze bijtgaar zijn. Giet de pasta af (bewaar wat kookvocht), roer de nog vochtige pasta door de courgettes en neem de pan van het vuur. Roer de voedzame eierdooiers en pecorino door de pasta samen met een scheut kookvocht, zodat een soepele saus wordt verkregen. Maal royaal peper over het geheel.

Florine Boucher

Morgen: Frisse haringsalade

    • Florine Boucher