Ook BP moet er in Rusland aan geloven

De jaren dat BP speelde dat het bevriend was met het Kremlin blijken uiteindelijk niets te hebben opgeleverd.

De Britse oliemaatschappij is verwikkeld in een bittere woordenstrijd met zijn Russische partners over het lot van TNK-BP, een uit 2003 stammende joint venture met het Russische TNK – hetzelfde bedrijf dat een paar jaar eerder betrokken was bij het onteigenen van de Russische bezittingen van BP. En als ervaringen als leidraad mogen dienen, dan heeft BP weinig kans om ongeschonden uit de strijd te komen.

Het jongste excuus voor het conflict is dat de Russen afwillen van de door BP benoemde topman Robert Dudley, die op zijn beurt graag de nummer twee van de onderneming, de Rus German Kahn, zou willen ontslaan. Maar uiteraard gaat het in de kern van de zaak om iets anders.

Een tijdje leek het alsof het Kremlin eenvoudigweg het belang van 50 procent van de Russische aandeelhouders in TNK-BP wilde overnemen. De geruchten dat Gazprom of het staatsolieconcern Rosneft de drie oligarchen zouden willen uitkopen die TNK controleren, zijn sterker geworden.

Maar het interne Russische meningsverschil heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een nieuwe episode in de door Poetin verordonneerde campagne om de nationale energiebronnen weer onder staatscontrole te brengen.

Westerse olie- en gasbedrijven, die zaken doen in Rusland, hebben lang gehoopt dat de behoefte van hun partners aan geavanceerde technologie voor veiligheid zou zorgen. Maar nu de olieprijs op 130 dollar per vat staat, is het landschap drastisch veranderd. De Russische autoriteiten vertrouwen erop dat ze de technologie die ze nodig hebben waar dan ook zullen kunnen kopen – en ze zijn bereid om daar ook voor te betalen.

In een land waar de wet in dienst staat van de belangen van de regering, waar de ene vice-premier bestuursvoorzitter is van Gazprom en de andere van Rosneft, waar altijd een beroep kan worden gedaan op de belastinginspecteurs, de politie en de veiligheidsdiensten om degenen die zich verzetten te helpen overtuigen – zoals in het geval van BP – is er weinig dat westerse bedrijven kunnen doen als de zaken plotseling tegenzitten. Huilen, misschien.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon