Ondernemer moet aan oude dag denken

Martine van den Berg (36) uit Zaandam is sinds een jaar zelfstandig ondernemer. Ze heeft tien jaar pensioen opgebouwd bij werkgevers. Haar echtgenoot heeft nog niet aan pensioenopbouw kunnen doen. „We wonen in een huurhuis, maar hebben wel aardig wat geld op de bank staan”, zegt ze. „Hoe kan ik het beste voor ons pensioen sparen?”

Veel ondernemers met een eenmanszaak zorgen slecht voor zichzelf als het om pensioen gaat. Toch zijn er verschillende mogelijkheden. In de eerste plaats kunnen zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in sommige gevallen de pensioenopbouw bij het pensioenfonds van de laatste werkgever voor een bepaalde periode voortzetten. Informeren hiernaar kan bij de pensioenuitvoerder.

Een andere optie is om een lijfrente te kopen. Er wordt dan regelmatig bij een bank of verzekeraar een bedrag gestort. Uit de opbrengst ontvangt de spaarder vanaf 65 jaar tot overlijden een uitkering. Als de lijfrente dient om een pensioengat te dichten, is de premie tot een bepaald bedrag fiscaal aftrekbaar. Over de uitkering wordt wel belasting betaald. Realiseer wel dat dit geld niet vóór de pensioenleeftijd kan worden opgenomen.

Een goed alternatief is de premie nu nog niet uit te geven, maar uit de winst van de onderneming jaarlijks een bedrag te reserveren voor het pensioen. Dat heet de Oudedagsreserve. Daarvoor mag 12 procent van de winst worden weggezet, met een maximum dat jaarlijks wordt vastgesteld door de Belastingdienst (11.396 euro in 2008). Het bedrijf moet wel voldoende vermogen hebben om te mogen reserveren en de reservering moet op de balans worden vermeld. Voordeel is dat het geld in de onderneming blijft. Bovendien mag deze reservering ook worden afgetrokken van de winst, zodat er minder belasting betaald wordt. Een nadeel is dat het geld kwijt is bij een faillissement. Ook voor de Oudedagsreserve geldt dat het geld vaststaat tot de pensioenleeftijd. Wanneer het geld vrijkomt, wordt jaarlijks belasting betaald over het opgenomen bedrag.

Bij maximale flexibiliteit, dat wil zeggen geld storten en opnemen wanneer je wilt, kan de spaarder ervoor kiezen privévermogen op te bouwen. Nog afgezien van de onzekerheid van de opbrengst van spaar- en beleggingsrekeningen, is een nadeel dat het geld stomweg op kan raken. Niemand weet tenslotte hoe oud hij wordt.

Wat het kopen van een huis betreft: daaraan zitten haken en ogen. Zelfstandigen zien een huis vaak als oudedagsvoorziening. Toch kunnen die twee zaken beter gescheiden blijven, zegt Corey Dekkers, pensioenspecialist op de fiscaal-juridische afdeling van Pensioendesk. „Een huis blijft een belegging en dus een risico”, zegt hij. „Als de woningmarkt verslapt, kan je huis ineens veel minder waard zijn dan gedacht. Bovendien is verkoop noodzakelijk om het geld eruit te halen.”

Marike Kerbert

Zelf een vraag? Mail naar nextgeld@nrc.nl

    • Marike Kerbert