Musical ‘Ciske de Rat’ wint

De musical Ciske de Rat is met zeven onderscheidingen de grote winnaar geworden van de John Kraaijkamp Musical Awards. Op de tweede plaats kwam Les Misérables met vier prijzen.

Ciske de Rat werd gisteravond in Studio 22 in Hilversum bekroond met prijzen voor de beste vrouwelijke hoofdrol (Mariska van Kolck), de beste vrouwelijke bijrol (Marjolein Touw), beste script en beste liedteksten (André Breedland), beste muziek (Henny Vrienten), beste choreografie (Stanley Burleson) en beste regie (Paul Eenens). De prijs voor de beste mannelijke hoofdrol ging niet naar Ciske-ster Danny de Munk, maar naar René van Kooten, die in Les Misérables een markant middelpunt vormt. Ook de beste mannelijke bijrol (Jamai Loman) kwam uit Les Misérables. Freek Bartels werd uitgeroepen tot „aanstormend talent”.

Joop van den Ende Theaterproducties kreeg 13 van de in totaal 21 prijzen. Theaterbedrijf V&V van Roel Vente en Albert Verlinde kreeg er slechts twee, voor Ruth Jacott die de hoofdrol speelt in de kleine musical Billie Holiday en Jörgen Verhoeven voor het geluidsontwerp van Fame. Twee andere Van den Ende-musicals deden het niet zo goed: Evita kwam niet verder dan een prijs voor kostuums en pruiken (Cocky van Huijkelom) en Dirty Dancing kreeg zelfs niet één Award. Tarzan, eveneens van Van den Ende, kreeg de publieksprijs voor de beste grote musical.

Als beste kleine musical koos het publiek voor De Fabeltjeskrant, terwijl Arie Cupé met zijn optreden in die familievoorstelling de juryprijs voor beste mannelijke bijrol in een kleine productie kreeg. Ook de kleine muzikale komedie Verplichte figuren ontving twee bekroningen, voor Alex Klaasen (hoofdrol) en Martine de Jager (bijrol).

    • Henk van Gelder