Milde kritiek in rapport op organisatie Melkert

De ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties UNDP, waar Ad Melkert uitvoerend bestuurder is, heeft bij haar werk in Noord-Korea jarenlang interne regels van de VN overtreden. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek.

‘Donorlanden zijn met reden bezorgd over transparantie, verantwoording en de gepaste besteding van hun fondsen’, aldus het rapport. Maar veel beschuldigingen van mismanagement die de afgelopen tijd over de UNDP zijn geuit, zijn volgens de onderzoekers ongegrond.

Het rapport komt na anderhalf jaar van beschuldigingen: door lakse naleving van de regels zou geld van de VN bij het stalinistische regime van Noord-Korea zijn terechtgekomen in plaats van bij de bevolking. De aantijgingen werden gedaan door de Amerikaanse ambassade bij de VN, het Amerikaanse Congres en een ex-medewerker die zich opwierp als klokkenluider. Melkert, die als tweede man bij UNDP verantwoordelijkheid draagt voor de dagelijkse gang van zaken bij de ontwikkelingsorganisatie, werd persoonlijk aangevallen en verantwoordelijk gehouden.

UNDP heeft regels om de juiste inzet van geld te garanderen, maar in Noord-Korea ‘was in sommige gevallen een robuustere toepassing hiervan nodig’, stelt het rapport.

UNDP betaalde tegen de regels in Noord-Koreaanse werknemers uit in dollars en euro’s. Daarnaast hield UNDP zich niet aan de regel om de eigen projecten in het land alleen te bezoeken zonder inmenging van de autoriteiten. Bovendien kan VN-geld terecht zijn gekomen bij Koreanen of Koreaanse instellingen die niet verbonden waren aan de VN-projecten.

Melkert zegt gelukkig te zijn met de conclusies van het rapport, omdat die eerdere aantijgingen van miljoenenfraude niet zijn bevestigd. „By and large zijn er geen verkeerde dingen gedaan. Wij hebben geprobeerd er het beste van te maken in moeilijke omstandigheden”.

Meer informatie over het rapport via: undp.org/dprk